Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s justitieministrar vill att ryska krigsförbrytare ställs till svars

Personer i vita skyddsdräkter bär på en liksäck i en skog. På marken ligger fler liksäckar.
Bildtext Staden Izjum i Charkivregionen är ett av de ställen där man har hittat massgravar efter att de ryska trupperna har dragit sig tillbaka från ockuperade områden. Bilden är från september 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland ska ställas till svars för följderna av det olagliga anfallskriget. Det konstaterade EU-ländernas justitieminister när de samlades till möte i Bryssel på fredagen.

EU:s justitieministrar sammanträdde i ministerrådet för rättsliga- och inrikesfrågor på fredagen och gav sitt godkännande åt bekämpning av straffrihet för Rysslands brott mot Ukraina.

I slutsatserna betonas den starka förbindelsen till att allvarliga internationella brott som begåtts i Ukraina utreds, lagförs och att de skyldiga ställs inför rätta.

”Jag anser det vara mycket viktigt att EU och det större internationella samfundet finner juridiskt hållbara sätt att se till att Ryssland åläggs att ersätta de skador som det orsakat. Det är också mycket viktigt att hindra alla försök att kringgå och bryta mot sanktionerna mot Ryssland”, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar också att Finland ger Ukraina sitt fulla stöd.

”Ryssland har orsakat katastrofala skador och lidande. Ryssland måste ställas till svars för sina gärningar”, säger Henriksson.

Ett sätt att göra det är genom att använda tillgångar som har frysts inom ramen för EU:s sanktioner mot Ryssland till återuppbyggnad i Ukraina.

Europeiska kommissionen vill också kriminalisera brott mot sanktionerna inom hela EU.