Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokratsenator från Arizona blir obunden i stället

En blond kvinna med röda glasögon talar med mikrofoner framför sig. Hon ser orolig ut.
Bildtext Senator Kyrsten Sinema på en bild från november.
Bild: Nathan Posner/Shutterstock/All Over Press

Kyrsten Sinema tar avstånd från den amerikanska politikens två poler och lämnar demokratiska partiet för att vara fri att samarbeta över partigränserna.

Knappt har demokraterna i USA dragit en suck av lättnad över segern i senatorsvalet i Georgia förrän partiet nås av beskedet att senator Kyrsten Sinema från Arizona hädanefter ska räknas som obunden, inte demokrat.

Till Politico säger Sinema att det inte betyder att hon allierar sig med republikanerna och att hon kommer att fortsätta rösta på samma sätt som hon har gjort under de senaste fyra åren.

Enligt en programförklaring i tidningen Arizona Republic handlar det om en protest mot den djupa splittringen mellan de två stora partierna i amerikansk politik.

”Amerikaner får höra att vi bara har två alternativ – demokrat eller republikan – och att vi måste köpa hela det politiska paket som partierna säljer, med åsikter som har gått längre och längre mot ytterligheterna”, skriver Sinema, och konstaterar att de flesta i Arizona ser den uppställningen som ett falskt val.

Ingen förståelse för oliktänkare

Sinema försäkrar att hon vill samarbeta med alla och envar för att uppnå hållbara resultat. Hon vill inte framställa personer med andra åsikter som ondsinta. Sinema beklagar att ingetdera partiet har visat förståelse för oliktänkare.

”Tvåpartikompromisser ses som en sista utväg som man sällan kan acceptera, snarare än det bästa sättet att nå hållbara framsteg. Hämnd mot motståndarpartiet har ersatt genomtänkt lagstiftande arbete.”

Tidigare i veckan presenterade Sinema tillsammans med den republikanske senatorn Thom Tillis en plan för immigrationsreform som uppges ha väckt intresse bland såväl demokrater som republikaner.

Tre obundna i senaten

Sinema är inte den enda obundna i senaten. Genom sitt beslut gör hon Bernie Sanders från Vermont och Angus King från Maine sällskap. Både Sanders och King räknas i senatens demokratgrupp.

Demokraternas ledare i senaten, Chuch Schumer, har meddelat att Sinema behåller sin plats i senatens kommittéer. Det ses som ett tydligt tecken på att hon trots avhoppet kommer att fortsätta samarbeta närmare med demokraterna än med republikanerna.