Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brasiliens stjärnor i tårar efter VM-uttåget – förbundskaptenen lämnar jobbet och försvarar valet att ha Neymar som siste straffskytt

Neymar och Raphinha i tårar.
Bildtext Raphinha och Neymar var två av de besvikna spelarna.
Bild: IMAGO/Ulmer/Teamfoto/ All Over Press

Brasilien åker hem från VM med en krossad gulddröm. Mittbacken Thiago Silva medger att laget tappade fokus då Kroatien kvitterade och att förlusten gör väldigt ont.

Det var tårfyllda bilder som kablades ut från arenan i Qatar då Brasilien hade kraschat i fotbolls-VM. En förkrossad Neymar grät då han insåg att drömmen om ett VM-guld var borta.

Brasilien hade siktet inställt på att bryta sin tjugo år långa guldtorka. I stället blev det uttåg i kvartsfinalen mot Kroatien efter straffar.

– Det känns tufft. Jag har gått igenom några besvikelser i mitt liv och då man förlorar i en så här viktig match gör det väldigt ont, säger mittbacken Thiago Silva enligt internationella nyhetsbyråer.

Silva är en av spelarna som var med då Brasilien åkte på storstryk mot Tyskland i hemma-VM 2014. Det är en av de mest omtalade matcherna i VM-sammanhang – och efter en ny medaljmiss medger Silva att hans chanser att få vinna ett VM försvann.

– Det är tråkigt, men jag kommer inte att få lyfta den här pokalen. Vem vet om jag är med i en annan roll i framtiden.

Tränaren lämnar sin post

Det som framför allt gör att Brasilien kan vara besviket är sättet som laget tappade sin 1–0-ledning i förlängningen. Neymar hade bäddat för avancemanget, men i slutet av andra förlängningskvarten blev laget för offensivt och Kroatien kunde kontra in 1–1.

– Helt plötsligt tappade vi koncentrationen. Vi är inte vana att bli straffade på det sättet. Vi blev lite oorganiserade och så blev det mål, säger Silva.

– Trots det här måste vi försöka att lyfta blicken och gå vidare. Det finns inga andra alternativ.

Se målen i dramat mellan Brasilien och Kroatien! - Spela upp på Arenan

Förbundskaptenen Tites tid som Brasiliens tränare är också över efter kvällens förlust. Tite tog över Brasilien 2016 och ledde landslaget i två VM, men båda gångerna tog det stopp i kvartsfinalen.

I straffläggningen valde Tite att sätta ordinarie skytten Neymar som siste man. PSG-stjärnan fick aldrig skjuta i och med att Rodrygo inte lyckades sätta sin och Marquinhos prickade stolpen.

– Den femte straffen är den avgörande. Det är mer press och spelare som är bättre förberedda ska ta den, säger Tite som försvar till uttagningen.

Tite i landslaget.
Bildtext Tite har gjort sitt som tränare för Brasilien.
Bild: Michael Zemanek/Shutterstock/All Over Press

Han gav inte mycket för journalisternas frågor om att hans lag hade varit oorganiserat.

– Jag håller inte med.

– Jag respekterar resultatet och det här kan hända i fotboll. Spelarna vet att jag är stolta över deras insats.

Diskussion om artikeln