Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Xi Jinping i Saudiarabien: ”Kina vill köpa olja i yuan”

Kinas president Xi Jinping och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman  sitter i varsin fåtölj med sina länders flaggor bakom sig. Mellan dem står ett bord i antik stil med en blomsteruppsättning på.
Bildtext Kinas president Xi Jingping har träffat Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh. Besöket i Saudiarabien är Xis tredje utlandsresa sedan coronapandemins början.
Bild: EPA-EFE

Kina och Saudiarabien har närmat sig varandra under Xi Jianpings besök i landet. Ett ökat kinesiskt inflytande i Mellanöstern oroar USA.

Kinas president Xi Jingping meddelade på fredagen att Kina vill köpa olja och gas i yuan. Om de oljerika länderna vid Persiska viken går med på att handla i den kinesiska valutan försvagar det den amerikanska dollarns ställning på världsmarknaden.

Xi uttalade sig i Saudiarabien, där kronprins Mohammed bin Salman under de senaste dagarna har sått värd för två toppmöten mellan arabländer och den kinesiske ledaren.

Riyadh har tidigare hotat USA att övergå från att handla i dollar till yuan när man i USA har diskuterat möjligheten att införa lagstiftning mot de oljeproducerande OPEC-länderna.

Prins Mohammed bin Salman konstaterade på fredagen att man har inlett en ”historisk ny fas i förhållandet med Kina”.

Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan försäkrade i sin tur att landet kommer att fortsätta samarbeta med alla sina partners.

– Vi ser inte det här som ett nollsummespel, sa prins Faisal på en presskonferens efter fredagens förhandlingar. Enligt honom tror Saudiarabien inte på polarisering eller på att välja sida.

Kina och Saudiarabien uppges ha undertecknat flera strategiska och ekonomiska samarbetsavtal under Xis tre dagar långa besök i landet, men enligt analytiker handlar relationen i första hand om energi.

Kina importerade 17 procent av sin olja från Saudiarabien förra året.

Källa: AFP, Reuters