Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto om korruptionsutredningen kring EU-parlamentet: ”Det är viktigt att misstankarna utreds”

Pekka Haavisto talar in i en mikrofon.
Bildtext Pekka Haavisto ser allvarligt på misstankara om korruption i Europaparlamentet. Arkivbild.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Uppgifterna om att en sittande europarlamentariker kan vara inblandad hade inte nått utrikesminister Pekka Haavisto i New York, men om så är fallet så fördjupar det krisen och oron runt misstankarna, säger han.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) kommenterade sent på fredagskvällen uppgifterna om omfattande korruptionsmisstankar i Europaparlamentet.

– Misstankar om korruption undergräver förtroende för parlamentet, sa Haavisto under en presskoferens i New York.

Vice talman uppges vara inblandad

Enligt uppgift har polisen i Belgien gripit en av Europaparlamentets vice talmän, grekiska Eva Kaili, i samband med den utredning av korruption som tidigare på fredagen ledde till husrannsakan vid dryga dussinet olika adresser. Det uppger en källa som nyhetsbyrån AFP varit i kontakt med.

Enligt AFP:s källa greps Kaili på fredagskvällen efter att fyra andra personer gripits tidigare under dagen.

Kaili är en av Europaparlamentets fjorton vice talmän.

Även den belgiska tidningen Le Soir uppger att polisen förhör Kaili. Den tidigare europaparamentarikern Pier Antonio Panzeri, som enligt uppgifter i flera belgiska tidningar hör till de personer som greps tidigare på dagen, uppges vara Kailis partner.

”Man frågar sig hur omfattande det här är”

Beskedet att en sittande europarlamentariker eventuellt är inblandad hade inte nått Haavisto i New York före pressträffen med finlänska journalister kort före midnatt natten till fredag finsk tid, men när han fick höra det konstaterade han att om så är fallet så fördjupar det krisen och oron runt misstankarna.

Det handlar om ytterst allvarliga anklagelser och man ställer sig frågan hur omfattande det här är, sa Haavisto.

– Det är viktigt att misstankarna utreds.

Att försöka muta eller att muta någon, vare sig den personen är en parlamentariker eller medhjälpare är brottsligt, konstaterade utrikesminister Haavisto.

Han lyfte fram Europaparlamentets arbete för att begränsa lobbningen och påpekade att EU också har rekommenderat att medlemsländer införa lobbningsregister för sina nationella parlament.