Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandssvenska Emilia Hoving leder orkestern under Nobelfestligheterna: ”En stor ära”

Kapellimestari Emilia Hoving valmistautuu Nobel-juhlaan Tukholmassa.
Bildtext 28-åriga Emilia Hovings dirigentkarriär verkar gå som tåget. Som bäst förbereder hon sig inför Nobelfesten.
Bild: Daniel Ivarsson / Yle

Helsingforsbördiga Emilia Hoving leder Kungliga Filharmonikerna under Nobelprisutdelningen i Stockholms stadshus i dag. Hoving är särskilt glad för beställningsverket som komponerades för att hedra coronaårens pristagare.

28-åriga Emilia Hoving har under de senaste åren nått framgång efter framgång i sin dirigentkarriär. Ändå blev hon överraskad över möjligheten att få leda Kungliga Filharmonikerna under årets Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

– Det här är en väldigt annorlunda tillställning jämfört med hurudana mina konserter vanligtvis är. Jag tror att jag kommer att minnas det här för alltid. Då jag fick förfrågan kändes det overkligt. Liksom ”wow”! Nobelfesten är en stor och internationell fest och det är en ära att vara med om de här speciella festligheterna, säger Hoving i en intervju för Yle Uutiset.

Hoving ivrig inför världspremiär av beställningsverk

Hoving misstänker att orkestern haft sitt finger med i spelet gällande dirigentvalet. Hoving har också tidigare lett Kungliga Filharmonikerna och hon uppskattar orkestern.

Nobelfesten präglas av mystik, och Hoving får inte berätta mer om låtarna som framförs under prisutdelningen.

Tidigare har det ändå rapporterats om ett beställningsverk, Laus Canticum (Lovsång), som Nobelstiftelsen har beställt för att hedra 2020–2021-coronaårens pristagare som på grund av coronapandemin inte kunde firas på plats i Stockholm.

Verket har komponerats av den svenska kompositören Andrea Tarrodi.

Hoving säger att det är extra fint att få dirigera verkets världspremiär.po0po0

– Verket är som en fanfar och har en känsla av fest. Ceremonikänsla, så skulle jag beskriva det.

Värdesätter sin dirigentutbildning

Efter Nobelfestligheterna är Hovings schema fyllt av konserter runtom i Europa. I mars dirigerar hon för första gången i Australien.

Hoving är ödmjuk inför sina framgångar. Hon lyfter fram Sibelius-Akademins dirigentutbildning och beskriver den som högklassig både vad gäller lärare och resurser.

Hoving säger också att musikvärlden blivit mer jämställd och att hon själv inte upplevt diskriminering. Men hon är medveten om att andra kvinnliga dirigenter har det.

Som sina förebilder nämner hon bland annat Susanna Mälkki, Anna-Maria Helsing och Eeva Ollikainen. Hon säger att också flera av lärarna vid Sibelius-Akademin ryms bland hennes förebilder.

Pääbo och Ernaux mest framme

Också coronaårens pristagare är inbjudna till Stockholm i år. På lördag väntas därför 37 pristagare närvara vid prisutdelningen.

Bland Nobelpristagarna har svenska Svante Pääbo och franska Annie Ernaux varit de mest framträdande. Biologen Pääbo tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin och den franska författaren och litteraturprofessorn Ernaux tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf delar ut Nobelprisen och kungafamiljen deltar i prisceremonin och galafesterna som ordnas i Stockholms stadshus.

Det är oklart om kronprinsessan Victoria kan delta eftersom hon varit förkyld under veckan.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Kapellimestari Emilia Hoving: Nobel-juhla suuri kunnia, erityisen iloinen tilausteoksen ensiesityksestä” skriven av Pirjo Auvinen. Översättningen gjordes av Saga Mannila.

Diskussion om artikeln