Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra: Satsningar på integration är bara fraser som de andra partierna upprepar

Perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Riikka Purra Ylen Aamun lähetyksessä Pasilassa.
Bildtext Riikka Purra (Sannf) gästade Yleprogrammet Morgonettan på lördagsmorgonen.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra menar att satsningar på integration bara är tomma fraser. Enligt Purra kostar det mindre för samhället om den som ska integreras tar mer personligt ansvar.

När oppositionspartierna i torsdags lämnade in sin interpellation om ungdoms- och gängvåld, syntes det tydligt hur partierna skiljer sig åt i frågan om integrering av invandrare.

I interpellationen kopplade man samman den oproportionerliga andelen barn med invandrarbakgrund av de som står misstänkta för våldsbrott med en misslyckad invandringspolitik.

Samlingspartiet ville ha mer satsningar på integrering, bland annat intensivare språk- och kulturundervisning. Sannfinländarna däremot menade att prat om integrationsåtgärder är en andrahandsfråga.

”Se på Sverige”

I lördagens Yle-program Morgonettan sa Riikka Purra att satsningar på integration bara är en fras som de andra partierna använder sig av.

– Se på Sverige. Det finns inget annat land som använt så mycket pengar på integration, och det har inte funkat. Vi vill i stället öka skyldigheterna på den som ska integreras, liksom man gjort i Danmark.

Enligt Purra betyder det att det blir omöjligt att lämna sig utanför samhället och arbetslivet. Individen ska kunna visa att den studerar språk och söker jobb aktivt innan man får socialstöd. Morgonettans Seija Vaaherkumpu ställde Purra en fråga om hur det här ska gå till om man inte lägger mer resurser på integrationen.

Viktigast är att de som bor i de dyrare delarna av landet skulle få en tillräckligt hög lön att det skulle löna sig att jobba

― Riikka Purra (Sannf)

– Det här skulle betyda att kostnaderna för integreringen sjunker när individen tar mer personligt ansvar, menade Purra.

Sannfinländarnas skuggbudget koncentrerar sig till stor del på invandringspolitik. Till årsskiftet ska partiet presentera ett nytt politiskt program. Att vänta är en fortsatt tyngdpunkt på samma frågor.

Är Sannfinländarna ett enfrågeparti?

– Vi har nog åsikter om alla relevanta sakfrågor inom politiken. Vi talar om invandring för att det är ett viktigt tema som påverkar ekonomin och samhället.

Motsätter sig mer arbetskraftsinvandring

Vad gäller ekonomin är Sannfinländarna det enda av de större partierna som motsätter sig mer arbetskraftsinvandring.

Sannfinländarnas linje går inte bara motströms i politiken, också den allmänna uppfattningen bland ekonomiska experter är att arbetskraftsinvandringen är livsviktig för den finska ekonomiska framtiden.

Purra säger att partiet ändå hälsar högutbildade individer välkomna till Finland.

– Men som det nu är kommer det allt fler invandrare från icke-EU-länder till lågavlönade jobb. Det betyder att man delvis måste leva på socialstöd och det stärker inte den offentliga sektorn.

Perussuomalaisten puolueen puheenjohtaja Riikka Purra Ylen Aamun lähetyksessä Pasilassa.
Bildtext Riikka Purra säger att Sannfinländarna också har åsikter om annat än invandringspolitik, även om partiets skuggbudget till stor del koncentrerar sig just på invandringsfrågor.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Om inte de invandrarna skulle ha kommit skulle det behövas finländare att göra jobben, och det kostar väl lika mycket för samhället?

– Det här är Finland, vi finländare jobbar inom många yrken och alla är lika värda. Men om vi skulle göra som regeringen och de andra vill skulle problemen bara bli värre med arbetskraftsinvandringen.

Vad skulle Sannfinländarna göra då?

– Viktigast är att de som bor i de dyrare delarna av landet skulle få en tillräckligt hög lön att det skulle löna sig att jobba. Att man ska klara sig på sin lön borde vara målet. Det förverkligas inte som det är nu, och det kanske aldrig blir verklighet

Sannfinländarna: Klimatneutralitet ingen konkurrensfördel

Klimatpolitiken är en annan fråga där Sannfinländarna stångas med både politiska motståndare och ekonomer.

Bland annat näringslivets intresseorganisation EK menar att målet med klimatneutralitet år 2035 innebär en konkurrensfördel för Finland, medan Sannfinländarna tycker tvärtom.

Purra menar att Sveriges näringsliv har uttryckt mer sannfinländska åsikter om klimatpolitiken. Purra specificerar inte närmare vilka åsikter det handlar om.

– Här i Finland har pengar kanaliserats till klimatsatsningar och det lockar fram sådana tankar som EK har.

Diskussion om artikeln