Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Får England stopp på Mbappé? Två europeiska jättar gör upp i kvällens kvartsfinal

Uppdaterad 10.12.2022 21:12.
Kvartsfinal: England - Frankrike (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Engelska medier har skrivit spaltmeter om kvartsfinalen. Och nu kommer det ultimata testet. Kan England besegra regerande världsmästaren Frankrike?

England–Frankrike, kl. 21, TV2 och Yle Arenan

Kvartsfinal 4/4, Al-Bayt-stadion, Al-Khor.
Kommentator: Christoffer Herberts.

Kvartsfinal: England - Frankrike (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Englands läge: Hysteriska medier, lugnt lag

Tre segrar och en oavgjord. Inget insläppt mål på 270 minuter. Tolv gjorda framåt. Åtta olika målskyttar.

Rent siffermässigt är England bäst av alla hittills i VM. Brasilien är redan borta och om Frankrike nu skickas hem förvandlas England ikväll till guldfavorit, med chans att fullborda alla tiders fotbollsår efter damernas EM-guld i somras.

Den engelska tabloidpressen är förutsägbart nog på hugget, med fåniga förstasidor om ”French Toast” och köpta reklampelare på Champs-Elysees med in-your-face-budskapet ”It’s Coming Home”.

Lagets tränare Gareth Southgate tar det lugnare. Han har redan avslöjat vad han tänker säga till sina spelare innan match. ”Ingenting. Det finns inget kvar att säga. Jag vet att vi är redo.”

Gareth Southgate.
Bildtext Gareth Southgate sprider lugn.
Bild: All Over Press

Samstämmiga uppgifter i engelska medier berättar att England satsar på samma startelva som senast. I fjolårets EM valde Southgate att köra med en fembackslinje i de ”största” matcherna (Tyskland i åttondelen och Italien i finalen), och ett liknande tankesätt nu skulle inte förvåna. Att starta med både Kyle Walker och Kieran Trippier mot Kylian Mbappé på franska vänsterkanten är säkert en tanke tränaren lekt med, men uppenbarligen har han fastnat för fyra i backlinjen.

En offensivt sett imponerande bred bänk får nu dessutom förstärkning av Raheem Sterling, tillbaka i truppen efter att ha varit hemma i England och vänt efter ett väpnat inbrott i hans hem.

Frankrikes läge: Humörspelare med leende på läpparna

Det har gått 32 år sedan bägge finalisterna från den senaste turneringen har tagit sig till semifinal, men nu kan det vara dags igen. Kroatien är redan vidare, och regerande världsmästaren Frankrike får finna sig i att vara knapp favorit mot England.

Det favoritskapet hänger långt ihop med ett namn: Kylian Mbappé. VM:s bästa spelare hittills med fem mål på de tre matcher han har varit med i. En utpräglad humörspelare – i Qatar på alldeles strålande humör. Omöjlig att stoppa och dessutom en utmärkt framspelare till succécentern Olivier Giroud.

Kylian Mbappe och Olivier Giroud firar.
Bildtext Kylian Mpabbé och Oliver Giroud har öppnat målkranarna i Qatar.
Bild: Lehtikuva

Inför det första VM-mötet med England på 40 år går det att hävda att Frankrike spelar med större press och mer att förlora. Men Didier Deschamps landslag har haft en övertygande förmåga att växla upp när det handlar om större matcher, samtidigt som Frankrike sett mer mänskliga ut i mindre viktiga kamper (som mot Tunisien i gruppspelet, och för delen, mot Finland i kvalet till Qatar). Överväldigade av inramningen blir fransmännen inte.

Förbundskaptenen har efter en handfull skador på nytt hittat sin idealelva och kommer enligt trovärdiga franska läckor att fortsätta med samma startelva som slog Polen i åttondelen.

Håll koll på: Adrien Rabiot - nyckelspelare (faktiskt!)

Det mesta av förhandssnacket handlar om hur England ska spela för att få stopp på Kylian Mbappé.

Men det går att vända på diskussionen: den franska vänsterkanten kan nämligen också bli en svaghet för ”Les Bleus”. Att Mbappé tillåts slarva i defensiven är känt, och Englands högerytter Bukayo Saka är en briljant spelare i storform som kan straffa sådant.

Här kommer Adrien Rabiot in i bilden. Den ofta ifrågasatta mittfältaren från Juventus tar defensivt ansvar på vänsterkanten, täcker upp för Mbappé och stöder samtidigt i det kreativa spelet. En underskattad nyckelspelare på den kant som antagligen kommer att avgöra matchen åt något håll.

Kommentatorns tips: Kvartsfinaltraditionen håller, Frankrike vinner

Inget land har förlorat fler kvartsfinaler i VM än England, lagets saldo i detta skede ligger på tre segrar och sex förluster.

Frankrike har däremot klar plusstatistik i VM-kvartsfinaler hittills: fem segrar och två förluster.

Fotbollshistorien som redan är skriven förstärkts. Det här går precis som förväntat. Kylian Mbappé blir tungan på vågen i en jämn match och Frankrike vinner med 2–1.

Diskussion om artikeln