Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson till Svenska Yle: Finland är orsaken till att Sverige inte haft en Natodebatt

Magdalena Andersson berättar om Natovåren och hur viktigt Finland var i Sveriges beslut. - Spela upp på Arenan

Magdalena Andersson blev statsministern som förde Sverige och sitt motsträviga parti till en Natoansökan. Nu berättar hon för Svenska Yle om Natovåren och samarbetet med Sanna Marin.

Magdalena Andersson blev vald till partiordförande för att göra utopin verklig. Hon skulle förlänga Socialdemokraternas tid vid makten från åtta år till tolv. Det misslyckades hon med.

Att hon istället blev statsministern som ledde Sverige och sitt motsträviga parti mot en Natoansökan hade hon inte ens i sina vildaste fantasier kunnat tänka sig.

Sanna Marin och Magdalena Andersson går längs med en väg.
Bildtext Magdalena Andersson och Sanna Marin inför en pressträff i Stockholm i april.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Och hela historien om Sveriges och Socialdemokraternas vändning i frågan om Nato börjar och slutar med Finland.

– Det är så uppenbart att Finlands säkerhet och Sveriges säkerhet är så tätt sammanlänkade. Vi är helt beroende av varandra, säger Magdalena Andersson.

Hon träffar Svenska Yle i det nyrenoverade ledamotshuset bredvid Sveriges riksdag. Här sitter hon som oppositionsledare efter att det rödgröna blocket inte lyckats ta hem segern i riksdagsvalet i september.

Magdalena Andersson

Född 23 januari 1967 i Uppsala.

Under åren 2007–2009 jobbade hon som rådgivare till Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin.

Överdirektör vid Skatteverket 2009–2012.

Finansminister 2014-2021

Socialdemokraternas partiledare 2021-

Sveriges statsminister 30.11.2021-18.10.2022

Marin påverkade Anderssons syn på Nato

Andersson bär en märkesnål med Finlands och Sveriges flaggor på sin kavaj. Det är ingen tillfällighet. Under hennes dryga nio månader som landets statsminister var Finland konstant närvarande i debatten.

Media målade upp en bild av Finland som ett föregångarland som var förberett på det värsta, medan Sverige snabbt rafsade ihop spillrorna av sitt demonterade försvar för att visa att man visst hade något att komma med.

– Finland var ju mer förutseende som inte monterade ner försvaret på samma sätt som vi gjorde med de låga försvarsutgifterna som vi haft i Sverige. Det går ju inte i dag, vi behöver öka utgifterna, säger Andersson.

Magdalena Andersson sitter vid ett bord med Finlands och Sveriges flagga på kavajslaget.
Bildtext Magdalena Andersson skriver inte under påståendet att det var Finland som förde och Sverige som följde när länderna skulle ansöka om Natomedlemskap.
Bild: Daniel Ivarsson

Men det var inte endast Finlands beredskap som hyllades. President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin blev snabbt kända personer i Sverige.

De två socialdemokratiska statsministrarna blev också nära.

– Vi kände inte varandra förrän jag blev statsminister, så vi lärde känna varandra väldigt snabbt. Jag fick snabbt en stor respekt för Sanna Marins sätt att arbeta, tänka och analysera situationen, säger Andersson.

Sanna Marin var en av personerna som påverkade Magdalena Anderssons egen syn på ett medlemskap i Nato.

– Ja, det är klart att den dialog som hon och jag hade och hur hon resonerade kring det här … vi speglade varandra hela tiden i hur vi såg på det här. Hon är en erfaren politiker med stor förmåga att ta in omvärldshändelser och leda i kris, säger Andersson och fortsätter:

– Det är kanske det viktigaste att kunna som statsminister.

Fanns det en känsla av ”jävla Finland”?

Det finns en bild av att det var Finland som förde och Sverige som följde när länderna gick in i Nato.

Svenska Dagbladet skrev i våras ett långt reportage om ländernas gemensamma Natoprocess och där kommer det fram att det var Finland som avgjorde Sveriges vägval.

I det prisbelönta Natoreportaget skriver Svenska Dagbladet att Sveriges dåvarande utrikesminister Ann Linde i mars ska ha sagt ”Jävla Finland, nu måste vi kanske också gå med”.

Ann Linde kynä kädessään.
Bildtext Ann Linde skriver under Sveriges Natoansökan i maj.
Bild: Henrik Montgomery / EPA

Andersson kan inte säga om citatet är korrekt, men skrattar.

– Jag vet inte om det är ett bekräftat citat, men det är väldigt roligt uttryckt.

Men fanns det en sådan känsla hos regeringen, att oj, nu sticker Finland iväg med det här?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men vi följde ju såklart den finländska debatten, men vi hade ju samma debatt här.

När insåg du att Finland kommer att skicka in en ansökan?

– Jag tror inte det går att säga något specifikt datum. Det var ju en process i Finland, precis som det var en process i Sverige. Min bild är att processerna löpte parallellt med varandra, ibland låg Finland före och mot slutet låg vi några steg före.

Ville inte lämna Finland ensamt

Att det finska beslutet var viktigt var ändå tydligt under hela våren. Talande var att de svenska socialdemokraterna gick ut med att de stöder ett Natomedlemskap dagen efter att statsminister Sanna Marin och president Niinistö sagt ja till Nato.

Enligt Magdalena Andersson är det Finland som indirekt styrt den svenska Natodebatten i flera år.

– Det faktum att vi under så många decennier inte hade en Natodebatt alls i Sverige är ju för att det aldrig var aktuellt att lämna Finland ensamma utanför Nato, säger hon.

Magdalena Andersson sitter vid ett bord med Finlands och Sveriges flagga på kavajslaget.
Bildtext Magdalena Andersson är i dag oppositionsledare för riksdagens största parti Socialdemokraterna. Partiet gick framåt i valet, men förlorade ändå regeringsmakten.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att han bestämde sig för att landet borde gå med i Nato den 11 april klockan 08.15. Så tydlig är inte Andersson.

Hon säger att en avgörande faktor för henne var de säkerhetsförsäkringar som man förhandlade fram med Storbritannien, USA, Tyskland, Frankrike och de nordiska länderna.

– Det var väldigt viktigt för beslutet, i alla fall för mig, att skicka in en medlemskapsansökan.

”Jimmie Åkesson håller i kopplet”

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson fick inte föra Natoansökan i mål.

I september fick Sverige en ny högerregering, efter att det rödgröna blocket förlorat valet. Landet leds nu av Moderaterna som tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna bildar en minoritetsregering med stöd i riksdagen av högernationalistiska Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har för första gången reellt inflytande över en regering, i och med det så kallade Tidöavtalet som regeringsamarbetet vilar på.

Johan Pehrson, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch går bredvid varandra.
Bildtext Sveriges nya regering leds av Moderaterna och Ulf Kristersson (andra från höger). Johan Pehrsons (till vänster) parti Liberalerna och Ebba Buschs parti (till höger) Kristdemokraterna är med i regeringen, medan Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson (andra från vänster) i spetsen agerar stödparti.
Bild: Jonas Ekströmer / EPA

Sverigedemokraterna, som i dag är näst störst i landet efter Socialdemokraterna, har bland annat fått igenom sin migrationspolitik i avtalet.

– Ulf Kristersson kan inte gå ett steg utan att Jimmie Åkesson säger att det är okej. De tre partier som bildade regering backade ju i valet och är tillsammans mindre än vad vi socialdemokrater är, säger Andersson och fortsätter:

– Det är klart att det är Jimmie Åkesson som håller i kopplet. Det är det ingen tvekan om.

Andersson positiv till straffskärpningar och minskad invandring

Under Socialdemokraternas tid vid makten steg antalet dödsskjutningar i landet markant. Gängbråken blir allt våldsammare och många unga får sätta livet till. I år når Sverige en ny rekordnivå i dödsskjutningar, och de flesta av dem är gängrelaterade.

Den nya regeringen har lovat tuffa åtgärder för att få bukt med gängen. Bland annat vill man införa dubbla straff för gängmedlemmar, man vill se över om gängkriminella utan svenskt medborgarskap kan utvisas utan att de dömts för ett brott samt införa ett system med anonyma vittnen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson saapui valtiopäiville 18. syyskuuta.
Bildtext Sverigedemokraterna säger att de fått igenom hela sin migrationspolitik i Tidöavtalet.
Bild: Pelle T. Nilsson / SPA

Trots att Magdalena Andersson har kritik mot den nya regeringens politik och trots att medlen för att nå målen skiljer sig åt är Socialdemokraterna och regeringen överens om riktningen för Sverige på flera stora områden. Försvaret ska stärkas, gängen ska knäckas med bland annat hårdare straff och migrationslagstiftningen ska stramas åt.

– Att Sverige ska ha en stram migrationslagstiftning råder det ingen tvekan om. Vi har tagit ett stort ansvar och nu behöver vi ha ett tydligt fokus på att de som har rätt att stanna i Sverige ska ha möjlighet att integreras.

Brutna vallöften stort samtalsämne: ”Liknar den utveckling vi sett i USA”

Den hårdaste kritiken mot den nya regeringen gäller främst det som Socialdemokraterna menar är brutna vallöften och svag klimatpolitik.

De fyra partierna som utgör regeringsunderlaget lovade i valrörelsen en ersättning för de höga elpriserna före jul, men nu ser stödet ut att komma först nästa år. De lovade också lägre bränslepriser än vad som nu ser att bli fallet.

Regeringsunderlaget skjuter ifrån sig kritiken och fokuserar istället på de höga elpriserna, som enligt dem bland annat är den föregående regeringens fel. De menar att den socialdemokratiska regeringen är att skylla för att två kärnreaktorer stängdes under den förra mandatperioden.

Statsminister Ulf Kristersson har också varit tydlig med att han anser att man håller vad man lovat.

Magdalena Andersson sitter vid ett bord med Finlands och Sveriges flagga på kavajslaget.
Bildtext Magdalena Andersson menar att inte bara det förlorade blocket utan också media måste rannsaka sig själva efter valet.
Bild: Daniel Ivarsson

Magdalena Andersson köper inte regeringsunderlagets argument. Hon menar att det här liknar den utveckling som skett i USA där, som hon säger det, ”högerpartier kan säga vad som helst” och sanningen blir irrelevant.

– Vi såg liknande tendenser i den svenska valrörelsen. Här måste partier som inte ägnar sig åt lögner och media fundera igenom hur man förhåller sig till politiker, eller till och med den yttersta ledningen, då de kan säga vad som helst, säger hon.

Magdalena Andersson står på ett rött podium och talar.
Bildtext Till nästa val måste Socialdemokraterna få tillbaka arbetarrösterna som gått till SD, enligt Andersson.
Bild: Jonas Ekstromer / EPA

Men Socialdemokraterna måste också idka självkritik efter valet, enligt henne. Trots att man gick framåt i valet så har flera svenska arbetarmän flytt till Sverigedemokraterna.

Runt tre av tio medlemmar i den fackliga paraplyorganisationen LO, som har starka band till Socialdemokraterna, är i dag SD-sympatisörer. Socialdemokraterna är fortfarande största parti bland LO-medlemmar, men bland männen är det jämnt.

Andersson säger att Socialdemokraterna nu måste arbeta för att få tillbaka männen som gått över till SD.

– Migrations- och invandringsfrågan är viktig bland LO-män. De befinner sig i yrken som konkurrerar med utländsk arbetskraft. Men nu är jag säker på att också en ökad otrygghet, både vad gäller privatekonomin och kriminaliteten, varit en fråga.