Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kölden var samtalsämnet efter Niskanens succélopp – Karlsson frös och Diggins värmde sig med en filt, finska lagets reaktion: ”Bara att klä på sig”

Frida Karlsson har kallt.
Bildtext Frida Karlsson gick i mål som trea.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Kerttu Niskanen vann i världscupen – men fick bara sällskap av en konkurrent på pallen. Frida Karlsson frös så mycket att hon valde att värma sig i stället.

Det var rejäla vinterförhållanden som gällde då längdåkarna körde det klassiska distansloppet i världscupen i Beitostølen. Termometern visade sexton minusgrader – och det kalla vädret blev ett samtalsämne efteråt.

Loppets trea Frida Karlsson förlorade med drygt sexton sekunder till vinnaren Kerttu Niskanen. När prisutdelningen startade saknades svenskan.

– Jag var väldigt kall, men jag fick sitta och värma mig. Kyla verkar inte passa mig jättebra, jag gillar när det är varmt, men jag är väldigt nöjd med hur jag höll ihop loppet, säger hon till SVT.

Karlsson var en skugga av sitt normala jag under OS-loppen i Zhangjiakou förra vintern. De tävlingarna avgjordes i iskalla förhållanden och efter premiären i skiathlon berättade hon om sina problem.

– I Kina kände jag ingenting. Det här är väl inte mitt favoritväder. Nu känner jag mer och det gör ont, säger Karlsson till NRK.

Diggins fick hjälp

Karlsson var inte ensam om att ha kallt. NRK rapporterar om att amerikanskan Jessie Diggins behövde hjälp för att ta sig från målområdet och få på sig torra, varma kläder.

Hon tog igen sig under en filt länge och väl.

– Jag vet inte riktigt hur länge jag låg där. Jag var verkligen sliten och kall. Jag kommer att repa mig, men jag är ganska mörbultad. Jag har känt mig lite sliten den här veckan och när det är kallt så behöver man mycket energi för att hålla sig varm, säger Diggins.

Det här är en utomhusidrott och det kan vara minus tjugo. Då kan man inte klaga

Jasmi Joensuu

Det finländska damlaget upplevde däremot inte att vädret skulle ha påverkat dem.

– Det är en fråga om hur man klär på sig. Man får helt enkelt lära sig vad man lägger på sig. Det här är en utomhusidrott och det kan vara minus tjugo. Då kan man inte klaga, säger Jasmi Joensuu till Yle.

Damlagets tränare Juho Halonen berättar också att Finland körde med ett liknande upplägg som i OS förra vintern.

– Vi hade ett rutinerat lag på startlinjen och kunde hantera de kalla förhållandena på samma sätt som i Kina. Det gäller att vara varm då man beger sig till starten och ha tålamod i början av loppet.

Kerttu Niskanen vann i Beitostølen. - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln