Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maxinsats av det finska herrlaget i skidskytte – Seppälä imponerade då Finland lyfte till bästa placeringen i stafett på många år

Tero Seppälä i skidspåret.
Bild: EPA-EFE

Blåvita topp fem-placeringar i skidskyttestafetter är sannerligen inget som vi är vana vid. Men i dag var det dags – och Tero Seppälä visade vägen.

På den här sidan millenieskiftet har ett finländskt herrlag inte tagit en pallplats i en skidskyttestafett. Och då Olli Hiidensalo passerade mållinjen som femma i dagens stafett i Hochfilzen var det Finlands bästa placering på tjugo år i världscupen.

Kvartetten Jaakko Ranta, Tuomas Harjula, Tero Seppälä och Olli Hiidensalo stod för en strålande prestation, på många sätt en maxinsats.

Framför det finländska laget hade stormakterna Norge, Sverige, Tyskland och Frankrike gått i mål som de fyra främsta i tävlingen.

Finland använde sig bara av totalt nio reservpatroner – och under de två sista sträckorna behövde Seppälä och Hiidensalo bara tre extraskott sammanlagt.

Norge vann trots straffrunda

Efter Rantas startsträcka låg Finland fjortonde, men avståndet framåt var inte för stort och Harjula kunde hissa upp laget ett par pinnhål på sin andrasträcka.

Sedan kom det stora lyftet då Seppälä gav sig ut i snöfallet i Österrike. Seppälä tappade rejält i tid mot norska dominanten Johannes Thingnes Bø, men det var ett faktum för alla andra också.

Seppälä skickade ut Hiidensalo som femma och det var en placering som ankaret höll. Österrike var närmast Finland, men till slut landade avståndet på nästan trettio sekunder.

Under premiärveckan i Kontiolax blev Finland sexa i herrstafetten. Som ytterligare ett bevis för viss bredd i Finlands herrlag får faktumet att fem åkare kör söndagens jaktstart vara.

Norge vann stafetten klart trots en straffrunda i det sista skyttet. Den norska dominansen i herrskidskytte har varit påtaglig hittills – framför allt tack vare Johannes Thingnes Bø.

– Det blev lite spännande på slutet. Vi gillar att vinna med stil, så det var en liten plump i protokollet, säger Bø till NRK.

Världscupen i skidskytte

Herrstafett, 4x7,5 km:
1. Norge 1.18.02,6 (1+7)
2. Sverige + 20,0 (0+8)
3. Tyskland + 28,6 (1+5)
4. Frankrike + 51,5 (0+9)
5. Finland + 2.00,7 (0+9) (Ranta, Harjula, Seppälä, Hiidensalo)
6. Österrike + 2.28,6 (0+4)
7. Schweiz + 2.32,2 (0+9)
8. Tjeckien + 2.38,9 (0+15)