Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Att döda ett lejon hörde i generationer till massajkrigarens uppväxt – nu tävlar man i sport i stället, för att rädda kattdjuret

Två lejon som ligger i gräset.
Bildtext Det finns bara 23 000 lejon kvar i Afrika och siffran fortsätter att minska, säger Tom Hill, medgrundare av organisationen som startade evenemanget ”Maasai Olympics”.
Bild: Nick Dale

I generationer var massajkrigare tvungna att döda ett lejon som en del av ”Olamayio”-riten. Men när lejonens antal drastiskt började sjunka behövde man förändring. Resultatet blev ”Maasai Olympics”.

Iklädda färgglada plagg deltar hundratals idrottande ungdomar den här helgen i den femte upplagan av det tvååriga sportevenemanget och ceremonin ”Maasai Olympics”.

Evenemanget, som innehåller grenar såsom spjutkastning, friidrott, och höjdhopp, fungerar i dag som ett alternativ till den tidigare tradition som hörde till speciellt den manliga massajkrigarens uppväxt: att döda ett lejon.

Två massajkrigare som går i ett torrt landskap.
Bildtext Massajerna är ett delvis nomadiserande folkslag som finns i Kenya och i Tanzania i östra Afrika. De är kända för sina traditionella röda dräkter som också innehåller mängder av färgglada pärlor.
Bild: Jane Rix

Från 30 000 till 2000 – antalet lejon i Kenya har minskat drastiskt

I flera generationer var massajkrigare tvungna att döda ett lejon som en del av ”Olamayio”-riten. Det behövdes för att bevisa sin djärvhet, identifiera ledare i gruppen och få partners.

Men lejonens antal minskade drastiskt under senare delen av 1900-talet. När det på 1970-talet ännu fanns cirka 30 000 lejon i Kenya är antalet närmare 2000 i dag. Därför skapade massajernas kulturella ledare tillsammans med organisationen Big Life Foundation, som fokuserar på naturbevarande, ”Maasai Olympics” för att ersätta jakt med sport.

Och resultatet är tydligt.

– [Evenemanget] har minskat lejondödandet till nästan noll, säger Tom Hill, medgrundare av Big Life Foundation, till nyhetsbyrån AFP.

Craig Miller, också från organisationen, säger till Reuters att programmet har haft en enorm inverkan på lejonpopulationen i området.

– Det här är ett av få områden i Afrika utanför de skyddade områdena där lejonpopulationen är stabil eller växer, säger han.

Siluetter av massajkrigare i solnedgång/soluppgång.
Bildtext De unga massajerna som deltar i ceremonin får inga medaljer, utan belönas med boskap, stipendier eller pengar. Cermonin ordnas i ett kenyanskt reservat nära Afrikas högsta berg Kilimanjaro.
Bild: ROSSELLA APOSTOLI

Lejonets största hot är konflikten med människan

En 66-årig herde vid namn Lenkai ole Ngola berättade att han dödade två lejon när han var ung.

– Men i dag är det viktigare att skydda dem, eftersom antalet minskar. Lejonen ger också jobb åt unga människor”, säger han till AFP, och syftar på turismen.

Nu samexisterar vi med de vilda djuren. Vi delar samma betesfält och vattenhål och vi kommer att gynnas mer av dem nu än tidigare

Massajledaren Matasia Nerangas under lördagens ceremonidag

Men även om man inte sysslar med rituell lejonjakt mera så uppstår det ibland konflikter mellan rovdjuren och människan. Därför har Big Life Foundation också grundat en fond för att kompensera herdar, vars boskap blivit dödad av till exempel ett lejon.

Lejonen har det fortfarande kämpigt. Tjuvjakt är ett ständigt problem och just nu är marken på Kimanareservatet där evenemanget äger rum kruttorr, eftersom det inte kommit något regn. Det här är den värsta torkan i området på 40 år.

En lejonhane.
Bildtext Även om lejonen inte längre jagas av massajerna så hotas de ännu av tjuvjakt och en aldrig tidigare skådad torka som just nu drabbar Kenya.
Bild: JOZEF KLOPAČKA

Källor: AFP och Reuters