Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Regerande mästaren från Norge stoppade BK-46 i Europa – Andreas Rönnberg om avgörandet: ”Svackorna i andra dödar oss, bjuder på för mycket”

Nico Rönnberg tar skott för BK-46.
Bildtext Nico Rönnberg var klart farligast i BK-46 och gjorde tolv mål i returen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

BK-46 reser hem från Norge på söndag. De gör det efter en förlust i returen mot Nærbø IL. Slarvigt spel i andra halvlek lade grunden till sortin i Europa.

Resan i Europa är över för BK-46. I den tredje omgången av Europacupen blev det stryk i dubbelmötet med Nærbø IL. I lördagens retur i Norge vann de regerande mästarna med 35–27.

Då vägde Karislagets hemmaseger med två bollar lätt.

– Svackorna som vi hade i båda matcherna i det här dubbelmötet dödar oss. I dag var vi riktigt dåliga under de första fem–tio minuterna efter paus. Vi slänger bort bollar, gör en massa tekniska fel och bjuder på för mycket. Då blir det omöjligt att få med sig bra resultat i de här matcherna, säger tränaren Andreas Rönnberg till Yle Sporten.

– Vi visste att det skulle bli tufft med ett så litet försprång, men i paus var vi bara ett mål efter och då kändes det som att alla chanser fanns.

Rönnberg tar också på sig en del av skulden själv. I efteranalysen lyfter han fram att han kanske borde ha matchat fler spelare.

– Vi borde kanske ha fått in fräschare hjärnor och ben. Det blir fler tekniska fel då man blir trött. Jag har valt att köra med de mer rutinerade spelarna i Europa, men eventuellt borde några av de yngre också fått mer speltid. Det får jag ta på mig.

Fick inte med målvakterna

Efter hemmamatchen gav Rönnberg målvakten Mikael Heinonen rejält med beröm, men nu fick BK-46 inte riktigt i gång målvaktsspelet.

– Vi fick inte med oss viktiga räddningar. De var inte riktigt på sin bästa nivå. Överlag hade vi inte dagen. 50/50-situationerna gick emot oss – oavsett om det gäller närkamper, domslut eller målvaktsingripanden.

Totalt blev det en sexmålsförlust i dubbelmötet för BK-46.

– Jag är ändå jäkla stolt och nöjd över hur vi står emot. Alla gjorde sitt yttersta.

I den andra omgången av Europacupen slog BK-46 ut ett turkiskt lag, men ett norskt lag satte stopp för planerna på avancemang.

– Matcherna mot det turkiska laget var riktigt bra. Jag är också jättenöjd med hur vi spelar hemma mot Nærbø, och vi borde ha fått med oss ett större försprång. Det hade behövts fler mål att gå på i dag.

– Vi hade också lite oflyt i lottningen. Norska lag spelar rätt likadant som oss. Jag tror att våra chanser hade varit större mot ett lag från öststaterna.

Hoppas på nya Europamatcher

I och med att Europaspelet är slut får BK-46 lägga fullt fokus på ligaspelet. Regerande mästaren ligger tvåa i tabellen bakom obesegrade serieledaren Cocks.

Rönnberg tycker att Europamatcherna har gett mycket för fortsättningen av säsongen.

– Spelarna har varit väldigt motiverade – speciellt när ligan känns lite sämre i år då flera spelare i olika lag lämnat för spel utomlands inför den här säsongen.

Matcherna var de första i Europa för BK-46 på många år. Och de har gett blodad tand.

– Jag hoppas att BK-46 som klubb också tycker att det här är nyttigt, så att vi kan göra det nästa år också. Vi har sett att vi kan hävda oss på våra bästa dagar.

Handboll

Europacupen, tredje omgången:

Nærbo ILBK-46 35–27 (16–15)

Målskyttarna i BK-46: Nico Rönnberg 12, Sebastian Säkkinen 5, Linus Sjöman 4, Jac Karlsson 3, Igor Skyba 1, Miska Henriksson 1.

Nærbo IL vidare med sammanlagt 61–55.

Diskussion om artikeln