Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kane tröstades efter blytunga straffbommen – Southgate medger att VM blev ett missat guldläge för England: ”Visade mot mästaren att vi kunde ha vunnit”

Gareth Southgate tröstar Harry Kane.
Bildtext Gareth Southgate vet hur det känns att missa straff i ett mästerskap.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

England och VM-kvartsfinaler är en dålig kombination. England och straffar är en ännu sämre. Harry Kane missade, England är ute och här kom ett nytt straffsår att peta i.

Ny arena, ny turnering, men samma sätt att förlora på.

England är hemsökta av straffar.

Även den här nya, unga, löftesrika generationen fick sin del av skopan då de tvingades åka hem från fotbolls-VM i Qatar. Harry Kane blev syndabocken då han skickade sin andra straff för kvällen högt över Hugo Lloris ribba i VM-kvartsfinalen.

Se då Harry Kane bränner Englands andra straff i kvartsfinalen - Spela upp på Arenan

En klart berörd Kane fick tröst av det engelska laget med förbundskaptenen Gareth Southgate i spetsen efteråt. När lördagen hade blivit söndag lokal tid uttalade sig också Southgate om det blytunga uttåget.

– Vi vinner och förlorar som ett lag. Vi släppte in ett par mål och missade några chanser. Harry har varit helt otrolig för oss, så pålitlig i den typen av situationer. Vi skulle inte stå här utan alla hans mål, säger tränaren till engelsk tv.

”Förtjänade mer”

Kane kunde åtminstone inte be om en bättre tränare för stöttning i det tunga ögonblicket. Southgate blev straffsumpare då England blev utslaget av Tyskland i hemma-EM 1996.

För andra turneringen i rad tvingas Southgate nu hantera ett straffdebacle. Förra året föll England i EM-finalen mot Italien efter straffläggning.

– Vi var här för att försöka vinna turneringen. Vi trodde på det och visade med vår insats mot regerande mästaren att vi kunde ha gjort det, säger Southgate.

Giroud ger Frankrike ledningen på nytt i kvartsfinalen mot England! - Spela upp på Arenan

England vann skottstatistiken och tryckte stundtals tillbaka Frankrike ordentligt, men Olivier Giroud blev ändå segerskytt för Les Bleus.

– Vi förtjänade mer. Jag sa till spelarna att de inte kunde ha gjort något annorlunda. Spelarna har tagit steg under mästerskapet, men i slutändan är det små marginaler.

– Grattis till Frankrike. De vet om att de spelade en sjujäkla match.

Fortsätter Southgate?

Southgate tog något motvilligt över som engelsk förbundskapten efter EM-fiaskot 2016 och har sedan dess lyft England resultatmässigt.

England spelade VM-semifinal 2018 och EM-final i fjol – och nu blev det alltså respass i kvartsfinalen. Det är i sig ett bekant skede att åka ut i för England. Det här var sjunde förlusten i en VM-kvartsfinal och den statistiken toppar engelsmännen.

Redan före VM spekulerades det en hel del om Southgates framtid i landslaget. Han har avtal över EM 2024 och det engelska förbundet har uppgetts vara suget att behålla honom, men frågan är vad Southgate gör.

Ett definitivt svar kom, som väntat, inte minuterna efter slutsignalen.

– Vi utvärderar efter varje turnering. Vi behöver lite tid för att ta rätt beslut.