Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Bröderna Ingebrigtsen förhandsfavoriter på herrsidan – Nathalie Blomqvist är det blåvita hoppet

EM i terränglöpning i Turin (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Norden kommer idag på bred front i den europeiska terränglöpningen. Precis som ifjol och året innan. Det allra största namnet bland de stora i terräng-EM i Turin är norrmannen Jakob Ingebrigtsen, som försvarar sin titel från senast.

För ett år sedan i Dublin for de nordiska länderna iväg med sju av de 18 individuella medaljer som delas ut. Nu kan det faktiskt bli ännu fler.

Alla tre bröder Ingebrigtsen är med i herrklassen som har 85 löpare. Det allra hårdaste motståndet kan komma från hemmalöparna Yemaneberham Crippa och Yohanes Chiappinelli.

Norsk favorit handlar det också om i damloppet. Karoline Bjerkeli Grøvdal är den kvinnliga löpare som i terräng-EM:s historia löpt hem de flesta medaljerna. Ifjol vann hon äntligen guld också i damklass.

Turkiska Yasemin Can, som var ur form senast men som före det vann fyra titlar på raken, är en lika stor segerkandidat. Och Sverige har ett strålande lag.

För Finland löper vältränade Camilla Richardsson och Johanna Peiponen. Båda går till verket med positiva känslor.

Och för Richardsson blir det dubbla uppdrag. Finland är nämligen för första gången med i EM-stafetten med fyra sträckor över 1,5 km var. Löparna är Joonas Rinne, Viola Westling, hindereuropamästaren Topi Raitanen och Camilla Richardsson.

Nathalie Blomqvist är i form

De främsta förhoppningana om blåvit framgång handlar på förhand om Nathalie Blomqvist i U23-loppet och om Ilona Mononen i juniorklassen U20.

Blomqvist har bakom sig ett nästan tre veckor långt förberedande läger i Portugal, och redan höstens NM-titel i damklass gav fina signaler. Viktiga träningar och tester har enligt tränaren Tom Andtbacka gett sköna besked.

Italienska Nadia Battocletti som också segrade ifjol är solklar favorit i U23 efter en hellyckad säsong också i banlöpning.

Ilona Mononen vann ifjol 3 000 m vid junior-EM. Hon har alltid har gjort väl ifrån sig i olika mästerskap och var fyra i EM-terrängen ifjol i U20, tre sekunder från brons. Nu har hon en ny prima chans i samma klass. Som allra främsta namn kan Ingeborg Östgård från Norge lyftas fram. Ifjol var hon silvermedaljör.

I herrar U23 har Finland en intressant trio, ett bra lag. Eemil Helander, Mika Kotiranta och Mustafe Muuse jobbar alla starkt på sina håll med internationell elit i sikte. Stort namn är det brittiska superlöftet Charles Hicks. Norges Magnus Tuv Myhre hör till utmanarna.

I juniorklassen U20 vimlar det av nordiska unga ess. Hela medaljtrion från Dublin 2021 är kvar - mästaren Axel Vang Christensen och trean Joel Ibler Lillesö från Danmark samt den norska silvermedaljören Abdullahi Dahir Rabi. Alla tre har verkligen samlat på sig nya meriter.

Grenar: herrar U20 (kl. 10:35), damer U20 (11:03), mixedstafett damer/herrar (11:30), herrar U23 (12:30), damer U23 (13:03), damer (13:33), herrar (14:10)

EM i terränglöpning, direkt på Arenan kl. 10:35 - 15:00. I samband med sportsöndagen i TV2 kl. 11:25 - 12:10: mixedstafetten samt damer U20. Sammandrag i TV2 och på Arenan kl. 18:40 - 19:40. Referat på svenska av Leif Lampenius.