Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

40 år gammalt CIA-memo talar om Paavo Lipponens nära relation till den sovjetiska ambassaden

Paavo Lipponen i närbild.
Bildtext Den socialdemokratiska veteranpolitikern Paavo Lipponen vill inte kommentera CIA-memot som nyhetsbyrån STT har hittat.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Socialdemokraterna har haft en varierande östpolitik. Det syns i statsminister Sanna Marins hårda utlåtanden om Ryssland och i ett memo om Paavo Lipponen , skrivet av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA på 1980-talet.

I memot, som nyhetsbyrån STT har hittat, utvärderar en CIA-anställd Paavo Lipponens relationer till den ryska ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors som ”nära”.

Memot är daterat till november 1982, då Lipponen var Socialdemokraternas sekreterare för internationella ärenden. Tio år efter att memot skrivits väljs han till SDP:s partiledare och tre år efter det blir han Finlands statsminister.

I slutet av år 1981 befarar Kreml att Polen ska bryta sig loss från Sovjetunionens inflytandesfär. Polen utlyser krigstillstånd i december samma år. Den europeiska vänstern är splittrad i hur de ska reagera på Sovjetunionens agerande – och Paavo Lipponen undviker hårda fördömanden av dem i socialdemokraternas internationella samarbetsorganisation.

STT har frågat Lipponen om det som står i memot om hans band till den sovjetiska ambassaden. Via sms får nyhetsbyrån svaret ”inga kommentarer”.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n vaakuna viraston päämajan lattiassa Langleyssä, Virginiassa.
Bildtext Då memot skrivs klassas det som hemligt, vilket är den näst högsta klassificeringen på byråns skala – efter topphemliga dokument.
Bild: AOP

Professor emeritus: Stämmer nog

Dokumentet blir offentligt år 2007, men enligt professor emeritus i politisk historia vid Helsingfors universitet, Kimmo Rentola, har det inte publicerats i tidigare.

Rentola har under sin akademiska karriär studerat Finlands relationer med öst. Han tycker att bedömningen av Lipponens ryska kopplingar stämmer, fastän Lipponens goda relationer med väst saknas i analysen.

I memot står det att en del av socialdemokraterna i Europa ska ha erbjudit ett mer effektivt stöd till Moskva än kommunisterna vid samma tid. Det här tolkar Rentola som att författaren troligtvis följt USA:s antikommunistiska arbete under sin karriär och varit besviken på Europas socialdemokrater.

– Tidigare under kalla kriget hade socialdemokraterna varit pålitliga allierade för USA. Under avspänningen började de också arbeta med Sovjetunionen, vilket många CIA-veteraner måste ha tittat snett på, säger Rentola.

Paavo Lipponen har haft väldigt starka band med Ryssland, men också många anknytningar till västvärlden, säger Rentola till STT. Lipponen är bland annat en av de politiker som drivit på EU-medlemskapsfrågan efter Sovjetunionens fall.

Tidigare i år avslöjade Helsingin Sanomat att Lipponen sålt konsulttjänster till det ryska energibolaget Gazprom inför byggandet av Nord Stream.