Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö försvarar sina tidigare kontakter med Vladimir Putin, ”De andra västländerna var alltid mycket intresserade av att få veta vad vi talade om”

Uppdaterad 12.12.2022 09:48.
Republikens president Sauli Niinistö svarar på frågor på kanalen Yle Radio1 söndagen den 11 december 2022.
Bildtext President Sauli Niinistö svarar på frågor i radioprogrammet Tasavallan presidentin kyselytunti (presidentens frågetimme) på kanalen Yle Radio 1.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Niinistö: Det finns ingen orsak att försöka stämma träff med Erdogan just nu

Republikens president Sauli Niinistö svarade på frågor, varav flera kom från publiken, i Yles finska radiokanal Yle Radio 1 i eftermiddags. Många ville veta hur det nu står till med den turkiska ratificeringen av Finlands Natoansökan.

Niinistö svarar att det mest handlar om turkisk inrikespolitik, och att det är Turkiets president Erdogan som sitter på lösningen just nu.

Niinistö själv har inte märkt att processen skulle framskrida.

– Efter Natotoppmötet i Madrid märkte jag att oppositionen i Turkiet beskyllde Erdogan för att ha varit för mjuk gentemot Finland och Sverige. Det berättar ganska mycket om stämningarna inför presidentvalet där.

Skulle det hjälpa processen om ni träffade Erdogan personligen?

– Jag ser inte att det skulle ge så mycket nytta. Vi har redan talats vid tre gånger i år. Jag tror inte det finns något konkret ärende som vi kunde tala om.

Om Finland godkänns av Turkiet men inte Sverige, ska Finland vänta på Sverige då?

Något sådant förslag finns inte på mitt bord. Jag har märkt att vi hört förslag om den där saken från turkiskt håll, men det lönar sig inte att springa efter sådant.

Ukrainska attacker inne på ryskt territorium vore förståeliga, tycker presidenten

Det andra dominerande temat under frågestunden var Ryssland och dess anfallskrig mot Ukraina. Den senaste vändningen i kriget är att Ukraina möjligen har lyckats träffa mål långt inne i Ryssland, ända till Volgas krök nära Saratov.

Det sägs att Pentagon i USA gett sitt tysta medlåtande till att Ukraina attackerar militära mål på ryskt territorium. Vad är er åsikt i frågan?

– Det finns inte säker information om att det är ukrainska attacker, men det verkar sannolikt. Om det finns tyst medlåtande kan jag inte ta ställning till. Om de finns så är de mycket tysta.

Är dessa attacker berättigade?

– Det är förståeligt att Ukraina skulle göra sådana. Man vill med dem hindra att Ryssland förstör Ukraina.

”Finland var det första landet som fördömde ockupationen av Krim”

Vad beträffar framtiden för Ryssland och Rysslands förhållande till Europa är Niinistö sin vana trogen skeptisk.

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj har sagt att Västvärlden borde leda Ryssland i demokratisk riktning. Niinistö tror inte riktigt det fungerar

– Väst har under lång tid försökt övertyga Ryssland om värdet av demokrati och mänskliga rättigheter. Det har nog pratats mycket men det har saknats en lyssnare.

Har ni själv begått några fel i ert förhållande med Putin efter annekteringen av Krimhalvön?

- Ja, nu när man tydligen vill skriva om historien lite så ska vi komma ihåg att Finland var det första land som fördömde ockupationen av Krim. Vårt budskap ditåt har varit helt klart. Det är också intressant att jag inte haft ett enda samtal med Putin som inte genast skulle ha lett till att flera västländer, däribland våra grannar, varit mycket nöjda med att få veta vad vi talade om.

Har ni någon kontakt med Putin nu?

– Vi har inte haft kontakt sedan maj månad. Om det skulle finnas orsak eller vilja så skulle det ordnas, men det finns just inget att diskutera nu.

Ni har inte övervägt att ringa honom?

– Inte nu, nej.

Diskussion om artikeln