Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perttu Hyvärinen gav sig själv ”dagens idiotpris” – veteranen säckade ihop och då tappade Finland tätkontakten i världscupstafetten

Uppdaterad 11.12.2022 18:38.
Se höjdpunkter från mixedstafetten i världscupen! - Spela upp på Arenan

Finland låg i ledningen efter en stafettsträcka. Sedan gick Perttu Hyvärinen in i väggen och därifrån reste sig det blåvita förstalaget aldrig. Hyvärinen sågade sin taktik efter tävlingen.

Finlands möjligheter att köra om en pallplats i dagens mixedstafett i världscupen på skidor minskade radikalt på den andra sträckan.

Perttu Hyvärinen försökte haka på norrmannen Martin Løwstrøm Nyenget. Det visade sig vara ett oerhört dåligt beslut.

Hyvärinen klappade ihop på andra varvet och växlade över tjugo sekunder efter täten som nia. Finlands förstalag hämtade sig aldrig från den djupdykningen i Beitostølen.

– Det gick åt skogen. Jag får ge mig själv dagens idiotpris. Jag säckade ihop fullständigt, säger Hyvärinen till Viaplay.

– Jag satte min sista potatis och då var det kört. Distansen hade kunnat vara kortare, säger han med lite sarkasm i rösten till Yle.

”Brände bästa krutet”

Johanna Matintalo hade gett över till Hyvärinen som etta, men efter veteranens genomklappning kunde inte Kerttu Niskanen och Joni Mäki rädda en pallplats. Finland blev fyra och fick se sig besegrat av två norska lag och Sverige.

– Jag var tvungen att starta för snabbt och när de andra ökade farten på slutet hade jag bränt mitt bästa krut, säger Niskanen.

– I början av min etapp kändes det som att jag närmade mig täten, men när de skruvade upp tempot hade jag inga krafter att svara med, säger Mäki.

Till slut var Finland över 45 sekunder efter segraren, Norges andralag med Simen Hegstad Krüger på ankarsträckan.

– Vår bredd var bra med båda lagen bland de sex främsta, men förstalaget fick det tufft. De tappade och var tvungna att försöka ta in på nästa etapp. Då det blir det knepigt i en stafett, säger förbundskaptenen Teemu Pasanen.

”Sämsta sträckan någonsin”

I täten fick det norska förstalaget stryk av sina lagkompisar i andralaget.

Och bland de norska åkarna fanns också de som var lika besvikna på sig själva som Hyvärinen. Norges förstalag ledde stafetten halvvägs med en lucka, men Heidi Weng hade en blytung tredjesträcka.

– Det här är den sämsta stafettsträckan som jag någonsin har kört. Det fungerade inte alls, säger hon till NRK.

De finska åkarna gav tummen upp för att köra en mixedstafett. Den här tävlingsformen finns på programmet en gång till i vinterns världscup.

– Det blir spännande och intressant, mer ovisst. Man vet inte riktigt hur tävlingen ska utvecklas, säger Pasanen.

Nästa helg körs de sista tävlingarna i världscupen före jul i Davos. Då är det sprint och tjugo kilometer i fristil som gäller.

Världscupen i längdåkning

Mixedstafett, 4x5 km:

1. Norge II 54.04,0
2. Norge I + 5,5
3. Sverige I + 6,5
4. Finland I + 45,5 (Matintalo, Hyvärinen, Niskanen, Mäki)
5. Frankrike + 47,9
6. Finland II + 1.06,6 (Kyllönen, Vuorela, Joensuu, Lindholm)
7. Tyskland + 1.07,5
8. Kanada + 1.36,5

Diskussion om artikeln