Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestad kan få klimatkoordinator: ”Det görs väldigt mycket, men vi behöver göra ännu mera”

En kvinna med axellångt brunt hår.
Bildtext Mila Segervall är stadsdirektör i Kristinestad.
Bild: Juho Teir / Yle

Kristinestads stadsdirektör, Mila Segervall, vill anställa en klimatkoordinator för att hålla i trådarna för klimat- och hållbarhetsarbetet i staden. Vi gör mycket, men behöver göra ännu mera och mer strukturerat, säger hon.

Stadsstyrelsen i Kristinestad ska på måndag ta ställning till om man ska ledigförklara en befattning som klimat- och hållbarhetskoordinator i staden.

Enligt stadsdirektören Mila Segervall behövs koordinatorn för att hålla i trådarna för det klimat- och hållbarhetsarbete som redan görs idag.

– Alla har vi mycket jobb och vi känner att vi inte har tiden och resurserna, och inte heller alla gånger kunskapen, för att ta det här arbetet ett steg längre fram. Därför har vi kommit fram till att vi behöver en projektledare för detta under två års tid, säger Segervall.

– Allas ansvar tenderar att leda till att det inte blir så systematiskt och strukturerat. Där behöver vi en som håller i det och som hjälper oss att göra grovjobbet, tillägger hon.

Segervall säger att staden redan jobbar målmedvetet med klimat- och hållbarhetsfrågor, men att det borde göras mera och samtidigt borde arbetet utvecklas.

– Vi ligger långt framme när det gäller förnybar energi. Det är mycket vindkraft och solkraft på gång och även vätgas och e-metan. Vi har också jobbat ganska mycket under de senaste åren med att ändra uppvärmningen i våra fastigheter och minskat kemikalieanvändningen inom städningen. Det görs väldigt mycket, men vi behöver göra ännu mera.

Hoppas kunna anställa i februari

Segervall hoppas att befattningen kunde besättas redan från och med februari.

– Stadsstyrelsen fattar förhoppningsvis beslut om detta och sedan ska tjänsten lediganslås, så det drar nog en bit in på nästa år.

Huruvida det finns ett behov av någon som koordinerar arbetet ännu efter två år utvärderas senare. Tanken är att klimatkoordinatorn ska hjälpa staden att ta fram en färdplan och målsättningar för hur man ska jobba med klimat- och hållbarhetsfrågor.

– Det är inte den här personen som ska utföra allt som skrivs, utan det ska alla våra anställda och beslutande organ ha i bakhuvudet när man fattar beslut om olika saker. Om vi har behov av en anställning efter dessa två år, så får vi återkomma till.