Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuomas Harjula stod för urstarkt lopp i världscupen och lyfte med 27 platser i jaktstarten – Tero Seppälä rasade ihop i sista skyttet

Uppdaterad 11.12.2022 19:31.
Tuomas Harjula efter målgång.
Bildtext Tuomas Harjula lyfte från sin 41:a plats i sprinten till 14:e efter jaktstarten.
Bild: Lehtikuva

Dagens blåvita utropstecken i skidskytte var Tuomas Harjula. Han tangerade sitt personbästa i världscupen efter en rejäl klättring genom fältet – han passerade bland annat Tero Seppälä på slutet.

Det finländska landslaget i skidskytte har fått en utmärkt start på säsongen. Nya förbundskapten från Norge, Erik Bartlett Kulstad, verkar ha fått fason på verksamheten.

Vi får backa till Paavo Puurunens, Vesa Hietalahtis och Ville Räikkönens dagar i början av 2000-talet för att hitta samma bredd i herrlaget.

Bevis för det här kom under helgen i Hochfilzen: i går blev Finlands stafettlag femma i världscupen och i dag körde tre åkare in bland de tjugotvå första i jaktstarten.

Dagens namn var utan tvekan Tuomas Harjula. Han fick verkligen träff på vallen och var en av enbart tre nollskyttar i tävlingen.

Det betydde ett jättelyft genom fältet. Som bäst låg Harjula elva efter det sista skyttet, men på spurtvarvet blev han passerad av några konkurrenter.

Det blev en 14:e plats – tangerat personbästa i världscupen – och han klättrade sammanlagt 27 placeringar under jaktstarten.

– Jag ser det här som en starkare prestation än mitt tidigare personbästa. Jag sköt fullt i en tävling med fyra skytten för första gången och åkningen fungerade också. Det var mitt livs bästa insats i en skidskyttetävling, säger Harjula till STT.

Dessutom var Harjula snabbast av alla om man bara tittar på tiden i jaktstarten. Den jämförelsen är inte riktigt rättvis, men ger ändå en fingervisning om hur starkt Harjula körde.

Seppäläs tätplacering försvann

Riktigt lika muntra miner var det inte hos Tero Seppälä.

Seppälä hade en tätplacering på gaffeln efter att ha prickat de femton första skotten. Han var fyra inför det sista skyttet, men då kom missarna.

Tre bommar i sista stående skyttet gjorde att Seppälä rasade och han fick nöja sig med en 17:e plats.

Den starka laginsatsen fullbordades av Olli Hiidensalo på en 22:a plats.

Överlägsen norrman igen

I täten var det samma, gamla visa: Johannes Thingnes Bø var i en klass för sig. Bø hade en stor ledning att förvalta och han gjorde det lysande.

Norrmannen vann sin fjärde tävling i vinter – och då har skidskyttarna bara avverkat två världscuphelger.

– Jag är väldigt nöjd med de två första veckorna. Men det kommer en vecka nästa vecka också, så jag tänker redan på den, säger Bø till SVT.

Den sista världscupveckan före julpausen avgörs i franska Annecy. Först ut är herrarnas sprint på torsdag.

Världscupen i skidskytte

Herrar, jaktstart:

1. Johannes Thingnes Bø, NOR 33.50,7 (2)
2. Sturla Holm Lægreid, NOR + 47,9 (2)
3. Emilien Jacquelin, FRA + 1.13,9 (3)
4. Quentin Fillon Maillet, FRA + 1.22,2 (1)
5. Niklas Hartweg, SUI + 1.35,5 (1)
6. Tommaso Giacomel, ITA + 1.42,8 (2)

14. Tuomas Harjula, FIN + 2.13,3 (0)
16. Tero Seppälä, FIN + 2.27,5 (3)
22. Olli Hiidensalo, FIN + 2.52,1 (3)
47. Heikki Laitinen, FIN + 4.53,1 (3)
55. Jaakko Ranta, FIN + 6.08,0 (5)

Diskussion om artikeln