Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Splashdown! Historiskt månuppdrag slutfört när Nasas rymdfarkost Orion landade i Stilla havet

Rymdkapseln Orion landar i Stilla havet - Spela upp på Arenan

När rymdkapseln Orion säkert landade i Stilla havets vågor på söndagskvällen avslutades Nasas historiska Artemis I-uppdrag: att i mer än 25 dagar resa runt månen med sikte på att om några år göra samma resa med människor ombord.

Klockan 19:40 finsk tid landade Nasas rymdkapsel Orion i Stilla havet, ungefär 482 kilometer söder om den ursprungliga målzonen. Starka vindar tvingade nämligen Nasa att byta plats på landningen.

När kapseln träffade atmosfären gjorde den det med en hastighet på 32 gånger ljudets hastighet och en temperatur på över 2700 grader celsius innan den landade i Stilla havet där ett marinfartyg väntade för att snabbt ta hand om farkosten.

Nasa hyllande nedstigningen och beskrev den som nästintill perfekt.

– Jag är överväldigad, sa Nasaadministratör Bill Nelson från kommandocentralen i Houston. Det här är en extraordinär dag ... eftersom vi nu är på väg tillbaka till rymden, med en ny generation.

Rymdkapseln Orion på väg tillbaka till jorden.
Bildtext Artemis 1 med Orionkapseln är den första rymdfarkosten klassad för mänskligt bruk som besökt månen på femtio år.
Bild: Lehtikuva / AFP PHOTO / NASA TV

Artemis II år 2024 tar med sig fyra astronauter runt månen

Redan i slutet av augusti skulle Orionkapseln ha påbörjat sin bara runt månen. Men läckor och sedan också motorproblem ledde till att Nasa tvingades flytta fram uppskjutningen av den obemannade månraketen Artemis I.

Men den 16 november lyckades uppskjutningen och Artemis I lyfte med Orionfarkosten ombord.

Artemis 1 lyfte - Lyssna på Marcus Rosenlunds referat - Spela upp på Arenan

Efter det började Orionkapseln sin 25 dagars resa runt månen, en resa på nästan två miljoner kilometer och längre ut i rymden än någon tidigare rymdfarkost avsedd för mänskligt bruk någonsin befunnit sig. När den var som längst bort befann sig farkosten mer än 430 000 kilometer från jorden.

Ombord fanns inga människor, men nog tre stycken dockor som skulle simulera verkliga personer. Huvudmålet med uppdraget var nämligen att testa Orions värmesköld för den dag då riktiga människor sitter inuti kapseln.

Som närmast flög den obemannade farkosten mindre än 130 kilometer från månens yta. Under resans gång testade man också manövrar som kommer att användas under kommande Artemisuppdrag. Orion passade också på att ta fantastiska bilder av både månen och vår planet jorden.

Målet med Artemisprogrammet är att lyfta än en gång och resa runt månen år 2024, men då med fyra personer ombord. Nasa förväntas offentliggöra de utvalda astronauterna inom kort.

Källor: Reuters, AP, AFP