Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter dataintrånget mot Snellman – inga personuppgifter har läckt ut

En drönarbild av ett fabriksområde.
Bildtext Köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad utsattes för ett dataintrång i slutet av oktober.
Bild: Merja Siirilä / Yle

Enligt köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad har man inte lyckats få fast personen bakom dataintrånget och antagligen kommer man inte att göra det heller.

Köttförädlingsföretaget Snellmans datasystem för producenter hackades i oktober. Personen bakom intrånget använde sig av flera mellanservrar, vilket gjort det svårt att spåra hen.

Enligt Snellmans IT-chef John Aspnäs var det endast fråga om en liten mängd data, ungefär 20 000 byte, som läckte ut och gärningsmannen har bara testat sig fram för att se vad hen kan hitta.

– Gärningsmannen har undersökt vad som finns på servern och har tydligen inte vetat vad hen kan hitta på förhand. Personuppgifter eller data från själva datasystemet har inte läckt ut, säger Aspnäs.

– Sådana här hackare försöker hitta olika brister i datasäkerheten. Nu har hackaren hittat vad vi har och sedan sett ifall hen kan göra något med informationen. Det var en slump som gjorde att hen hittade detta.

Myndigheterna har informerats

Snellman har informerat Cybersäkerhetscentret, polisen och dataombudsmannen om intrånget.

Enligt datasäkerhetsexperten Samuli Könönen på Cybersäkerhetscentret har centret inte utrett dataintrånget på Snellman närmare.

– Vi har inte gjort någon djupare utredning av dataintrånget. Snellman har själva tillsammans med tjänsteleverantören utrett fallet, berättar Könönen.

– Vi har inte någon mer information om vad som läckt, än det som Snellman själva har berättat. Vi har inte heller fått någon information om att datan skulle ha använts i något annat syfte, säger Könönen.

Snellman kommer att få ett nytt datasystem i januari.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Snellmanin tietomurrosta selvittiin säikähdyksellä – henkilötietoja ei ole vuotanut eikä päätynyt vääriin käsiin skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning Juho Teir.