Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Riviningen av Busholmens Bunker försenas igen – invånare och skolelever får vänta på simhall och idrottshallar

På sommaren meddelade Helsingfors stad och byggbolaget SRV att rivningen av Bunkern på Busholmen kan börja och att ett nytt idrottscenter med simhall kan stå klart år 2026.

Men nu är tidtabellen oklar eftersom SRV har haft svårt att hitta investerare.

Bakgrunden är det osäkra läget på världsmarknaden, bland annat på grund av kriget i Ukraina. Det gör investerare ovilliga att binda sig till långa projekt.

I nybygget planeras simhall och idrottsplaner som också ska betjäna skolor intill.

Relaterat

En brandman iklädd civilutrustning står mellan två brandbilar i en inomhushall.

Helsingfors nyaste brandstation kan ingen ta fel på: ”Förr parkerade folk rakt framför vår port”

Många är bättre än i de gamla lokalerna på Albertsgatan.

Simhallsbygge på Busholmen blir inte av – Helsingfors stad och byggbolag bryter kontraktet

Helsingfors stad och byggbolaget SRV har valt att avbryta projektet där de tillsammans skulle utveckla en motionslokal, simhall och bostäder på Busholmen. Planen var att bygga allt det här i ett gammalt hamnlager. Nu förblir lokalen, som kallas för Bunkern, tom.

Orsaken till att parterna valt att inte avsluta projektet är bristen på investerare. Staden menar att det är svårt att locka investerare i rådande marknadsläge.

Mirva Alanko sitter i solen på en bänk framför bostadshus.

Mirva Alanko går i pension och måste flytta till en mindre bostad

Höjd tomthyra kan komma som en överraskning.

Tarja Hailikari, grundare av taara.fi, står framför sitt favorithöghus på Busholmen. Bygnaden är röd och gul med franska balkonger i svart. Tarja bär en stickad vit mössa med pälstofs och en mörkblå dunjacka.

Tarja tröttnade på tråkiga byggnader och skapade tjänst där stadsbor får betygsätta husens utseende: "Arkitekter frågar aldrig oss vad vi anser om deras arbete"

Busholmens byggnader utgör en mix av modern arkitektur. Men ingen har frågat invånarna vad de tycker om byggnaderna. Det vill Tarja Hailikari råda bot på.