Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Metallföretagare i Karleby får saftiga böter för ostädad tomt

Uppdaterad 12.12.2022 11:23.
Metallskrot i Karleby.
Bildtext I flera år har staden försökt få företagaren att städa upp tomten. Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I flera år har en tomt full med metallskrot irriterat Karleby stad. Nu får företagaren böta 35 000 euro för sin ostädade tomt och om problemen fortsätter kan staden själv gå in och städa och skicka räkningen till företagaren.

Karleby stad fortsätter kampen för att få ett område i Mesil uppstädat. Det handlar om ett företag där omkring 50 ton skrot och en mängd kemikalier har samlats under årens lopp.

Karleby stad har i flera omgångar sedan 2017 uppmanat företagarna att städa upp området. Ärendet har också varit uppe i Vasa förvaltningsdomstol. Företagaren har stått inför hot om böter på 70 000 euro om inte tomten städas.

Inför miljö- och byggnadsnämndens möte förra onsdagen hade företagaren städat tomten delvis, vilket ledde till att vitet sänktes till 35 000 euro.

– Vi gjorde en granskning på eftermiddagen, före nämndens möte, och märkte att man städat där och tagit bort skrot. Men inte tillräckligt mycket, inte mer än hälften åtminstone, säger Juhani Hannila, ledande miljöinspektör i Karleby.

Karleby stad har gjort flera inspektioner på plats och också filmat området med drönare. På filmerna syns flera lastbilslass med kemikaliebehållare och batterier.

Hannila säger att det är så mycket skrot på tomten att man knappt kan röra sig där och det går inte att granska jordmånen, vilket man måste göra eftet att man städat.

Enligt Hannila tänker företagaren betala böterna. Därefter kommer nämnden ta upp frågan igen efter årsskiftet.

– Det har pågått i flera år. Så vi önskar nu att det här ska leda till åtgärder, så att man får bort det från dagordningen, säger Hans Snellman (SFP), viceordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Karleby.

Hot om tvångsutförande kan vänta företagaren

Staden kan ta till hot om tvångsutförande ifall problemen fortsätter, berättar Hannila.

Det innebär att om företagaren inte städar inom ett visst datum kan staden sköta städningen istället och företagaren måste betala kostnaderna.

– Processen kan ta länge eftersom man kan överklaga beslutet. Senast tog det två år att få beslut. Men naturligtvis hoppas vi att han gör det här frivilligt, för han vet att det kommer ett nytt hot, säger Hannila.

Enligt Hannila händer det knappast så mycket under vintern, eftersom det är svårt att städa när det finns snö. Så företagaren får troligen tid till nästa höst att städa upp tomten.

– Nämnden tar senare beslut om det, säger Hannila.