Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ytterligare en journalist rapporteras ha dött i Qatar – brodern till döda amerikanen talar ut: ”Han blev hotad till livet”

En blombukett framför ett porträtt på Grant Wahl på den plats där han satt på stadion.
Bildtext En blombukett placerades på Grant Wahls plats på stadion efter dödsfallet.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Två journalister har dött under fotbolls-VM i Qatar. Bland andra Der Spiegel rapporterar att en qatarisk fotojournalist dog på lördagen – bara två dygn efter att en amerikansk reporter dött.

Khalid al-Misslam, fotojournalist från Qatar, dog på lördagen i samband med att han bevakade VM i fotboll, rapporterar bland andra Der Spiegel. Enligt tidningen ska al-Misslam ha jobbat för den qatariska tv-kanalen Gulf Times.

Kanalen har skickat kondoleanser till al-Misslams familj, men har inte berättat mer om vad som ledde till dödsfallet.

Dödsfallet är det andra inom loppet av två dygn i Qatar. Amerikanen Grant Wahl, 49, dog under kvartsfinalen mellan Nederländerna och Argentina då han fick ett sjukdomsanfall på pressläktaren.

VM:s arrangörskommitté har inte uppgett någon dödsorsak, men enligt kommittén fördes Wahl i ilfart till sjukhus för vård. Hans liv gick inte att rädda.

”Finns orsak att vara misstänksam”

Wahls äldre bror Eric har gått hårt åt myndigheterna i Qatar efter dödsfallet.

På veckoslutet antydde han på sociala medier att Wahl eventuellt fallit offer för ett våldsbrott och natten till måndag finsk tid förklarade han mer utförligt om vad han baserar sina anklagelser på.

Eric Wahl är öppet homosexuell och berättar för Seattle Times att det var för att stå upp för hans rättigheter som Grant valde att bära en t-shirt i regnbågsfärger under VM.

Wahl blev gripen och hans mobil blev konfiskerad då han försökte gå på en match i skjortan.

– Det finns tillräcklig grund för mina misstankar på basis av alla våra diskussioner, berättar Eric Wahl nu till Seattle Times.

”Vill bara ha transparens”

Enligt Eric blev Wahl dödshotad efter att han publicerat bilden på regnbågsskjortan på Twitter. Dessutom ska Eric ha hört att Wahl inte alls fördes till sjukhus i ambulans utan kördes dit i en taxi.

– Vi vill bara ha transparens, säger Eric Wahl som också tillägger att han ångrar att han publicerade sina anklagelser på sociala medier under veckoslutet.

Wahl hade redan innan sjukdomsanfallet öppet talat bland annat i en podcast om att han känt sig sjuk i Qatar. Enligt Eric hade han fått en diagnos för luftrörskatarr.

Wahls familj har varit i kontakt med såväl det amerikanska utrikesministeriet som USA:s ambassad i Qatar.

– Jag litar fullt på att vi kommer att få göra en obduktion på amerikansk mark, säger Eric Wahl.

För Eric Wahl är det viktigt att få ett definitivt svar på vad som hände. Han upplever att det är det minsta han kan göra för sin döda bror.

– Jag var en marginaliserad person och Grant stod alltid upp för mig.