Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler företag planerar permitteringar – byggbranschen toppar listan

Antalet företag som överväger att permittera personal växer månad för månad, meddelar Finlands Näringsliv EK i ett pressmeddelande.

Mer än vart fjärde företag planerar att permittera personal under de kommande sex månaderna. Flest permitteringsplaner finns bland företag inom byggbranschen. 59 procent av dem funderar på att permittera personal, visar EK:s senaste företagsenkät.

En betydande orsak som ligger bakom det försämrade läget för företagen är de kraftigt förhöjda råvaru- och energikostnaderna. Majoriteten av företagen har enligt EK inte kunnat höja sina slutpriser så att de motsvarar de ökade kostnaderna tillräckligt väl.

Företagsenkäten genomfördes under tidsperioden 25.11–5.12. Resultaten av enkäten hittar du här.

Källa: EK:s pressmeddelande

Inrikes

Nästan en tredjedel har röstat på förhand

Förhandsröstningen inför riksdagsvalet den 2 april har varit livlig. På måndagen hade sammanlagt 31,1 procent av de röstberättigade i Finland deltagit i valet. Motsvarande siffra i valet för fyra år sedan var 28 procent.

Av valkretsarna har aktiviteten varit störst i Lappland, Birkaland och Satakunta.

Tisdagen den 28 mars är den sista dagen då man får förhandsrösta.

Källor: STT, Justitieministeriet

Gevär monterade på en vägg under Sakos logo.

Finland och Sverige köper vapen av finländsk leverantör

Finland och Sverige har tillsammans köpt gevär av den finländska vapentillverkaren Sako.

Enligt Sako har länderna skrivit på ett ramavtal i dag. Avtalet kommer att gälla i tio år och kan sedan förnyas i etapper fram till 2053.

Finland har beställt främst stormgevär och personlig skyddsutrustning till ett värde av 700 000 euro. Sverige har köpt liknande varor, men till ett värde av 78 miljoner euro.

Att länderna skriver på ett gemensamt ramavtal med samma leverantör ökar möjligheterna för militärt samarbete då de använder samma typer av vapen och ammunition.

”Valet av en finsk leverantör ger trygghet när det kommer till långsiktig försörjning av eldhandvapen” säger Jonas Lotsne, chef för armémateriel på svenska Försvarets materielverk, i ett pressmeddelande.

Källa: STT