Samhällskonstnärer sökes – Konstverkstaden Malakta i Malax vill undersöka samhälleliga fenomen och aktuella frågor genom konstnärligt arbete
Vad är en samhällskonstnär? Det är nämligen uttryckligen sådana som söks av Konstverkstaden Malakta i Malax tillsammans med Yrkeshögskolan Novia för ett konstprojekt i Sydösterbotten.
Konstverkstaden Malakta efterlyser konstnärer eller kulturarbetare som kan hjälpa dem att förverkliga ett konstnärligt projekt där en påverkan av samhället är av betydelse.

Samhällskonstnär sökes till Sydösterbotten
– En samhällskonstnär är en konstnär som berör och interagerar med samhället, svarar Jukka Rajala en av personerna som håller i trådarna för projektet.
– Projektet ska ha interaktion med en utvald målgrupp eller adressera olika samhälleliga frågeställningar eller fenomen. Vi letar efter konstnärliga projekt där publiken har möjlighet att delta, där projektidéerna tar tillgänglighet i beaktande på kreativa sätt.
För projektet söker man alltså fördomsfria och inkluderande förslag som berör publiken med sitt budskap och, tillägger Rajala, håller hög kvalité.
Samhällskonstnärer de söker ska vara professionella konstnärer och kulturarbetare som har en bra och inspirerande projektidé som kan förverkligas i Sydösterbotten.
Sydösterbotten därför att huvudfinansieringen har fåtts av Frans Henriksons testamentsfond som understöder projekt som gynnar regionen Sydösterbotten, det vill säga Kristinestad, Närpes, Kaskö, Korsnäs eller Malax.
Lön för mödan
Fotokonstnären Patricia Rodas är den andra personen verksam inom Malakta som ansvarar för projektet. Hon specificerar att förslag kan handla om ett samarbete med exempelvis föreningar eller företag, allt från offentlig konst till forskning. Förverkligandet kan vara både socialt eller immateriellt.
Idéerna som väljs utvecklas sedan i samarbete mellan konstnärerna och koordinatorerna genom regelbundna utvecklingsträffar och processdiskussioner. Konstnärerna förväntas också hålla ett artist talk eller en publikdiskussion för allmänheten.
Patricia Rodas förklarar att det planerade projektets längd är ett till två månader. Hon säger också att det var viktigt för dem att konstnärerna får en skälig betalning.
– Vi betalar ut ett arvode på 3400 euro per månad. Därutöver får konstnärerna 1500 euro i materialkostnader per projekt. Projekthandledning och två stycken projektutvecklingsträffar ingår också.
För de som är intresserade håller man tre informationsmöten:
Närpes Stadshus 15.12.2022 kl. 17-18
Galleri Spectra, Kristinestad 15.12.2022 kl. 19-20
Malakta, Malax 19.12.2022 kl. 18-19
De enskilda kraven för ansökningen hittar man på Malaktas webbplats.