Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiskt kaos ledde till dödliga protester i Peru – den nya presidenten lovar nyval år 2024

Peru skakas av våldsamma protester. - Spela upp på Arenan

Peru skakas än en gång av politiskt kaos. Den nya presidenten Dina Boluarte föreslår tidigarelagt val efter en helg med våldsamma protester där minst två unga personer har dödats.

Dina Boluarte hann vara president i bara några dagar innan hon tvingades ge efter för demonstranternas krav.

Tidigt på måndagen meddelade hon att hon föreslår att tidigarelägga presidentvalet till år 2024.

– Efter att ha tolkat folkets vilja har jag beslutat mig för att arbeta fram ett avtal med kongressen om att ordna val i april 2024, sa Boluarte i ett tv-sänt tal.

Ursprungligen var nästa val tänkt att ordnas år 2026.

Boluarte är Perus första kvinnliga president och hon presenterade sin nya regering så sent som i lördags, efter en dramatisk vecka där presidenten Pedro Castillo avsattes och åtalades.

Sedan dess har tusentals demonstranter tagit sig ut på gatorna runtom i landet under helgen för att försvara Castillo och kräva Boluartes avgång och nyval. Demonstranterna kräver också att Castillo ska släppas fri.

Två tonåringar dog, över 20 skadade

Minst två personer har dött till följd av protesterna som har varit särskilt våldsamma i staden Andahuaylas i södra Peru.

En av de döda var en 15 år gammal pojke som dog till följd av att demonstranterna drabbade samman med säkerhetsstyrkorna.

Det är ändå oklart exakt hur 15-åringen fick så pass allvarliga skador att han senare dog.

Enligt chefen för ett lokalt sjukhus Anthony Gutierrez var den andra som dog 18 år gammal, och åtminstone 26 personer rapporteras vara skadade.

Båda dödsfallen inträffade i Andahuaylas, där en mindre militärflygplats fick stänga på grund av våldsamheterna.

Castillo delar åsikter

Det var i onsdags som kongressen i Peru åtalade president Castillo och röstade för att avsätta honom.

Några timmar innan det hade han försökt upplösa kongressen och talat om att utlysa nyval, vilket sågs som ett försök till statskupp.

Han greps av säkerhetsstyrkor när han var på väg till Mexikos ambassad, där han enligt uppgifter skulle söka asyl. Nu ställs han i stället inför riksrätt åtalad för bland annat konspiration.

Castillo utsågs till president i juli år 2021.

Den tidigare läraren och bonden Pedro Castillo är populär i Anderna där han kommer ifrån, medan han stött på kraftigt motstånd i huvudstaden Lima.

Protesterna till stöd för honom spred sig ändå också till huvudstaden under helgen, där polisen fick ta till tårgas för att skingra demonstranterna.

Det är inte första gången som Peru skakas av politiskt kaos. Landet har haft fem presidenter på litet över två år.

Källor: AFP, AP, Reuters