Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiska insatsen ger eko i hemlandet – nu flockas fansen för att se Marocko i VM-semifinal: ”Vi är mästerskapets Rocky Balboa”

Marockos spelare jublar framför publiken.
Bild: EPA-EFE

Det är fullständig VM-hysteri i Marocko just nu. Landslaget går historiskt bra i Qatar och till onsdagens semifinal anländer ännu mer fans. Marockos största flygbolag har satt in 30 specialflyg till Doha.

Fotbollsspelare brukar ofta beskriva publiken som den tolfte spelaren – och så har det verkligen varit för Marocko i VM. Laget har haft ett massivt publikstöd under hela mästerskapet och fansen har fått se ”Atlaslejonen” göra historia.

På onsdag spelar Marocko semifinal i VM och till den matchen lär publikstödet gå från massivt till gigantiskt.

Royal Air Maroc som är landets största flygbolag kommer att göra 30 specialflygningar under tisdag och onsdag så att fans ska ha möjlighet att se den historiska semifinalen mot Frankrike.

”Landslagets exceptionella och historiska prestation kommer för alltid att vara ingraverat i marockanernas minne”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

”Vi håller på att bli laget alla älskar”

Det stora publikstödet har inte gått förbundskaptenen Walid Regragui förbi. Och enligt honom är det inte bara marockanerna som håller en tumme för landslaget.

– Vi håller på att bli det lag som alla älskar i detta VM eftersom vi visar att man kan nå långt utan att ha mest pengar och de största talangerna. Vi har gjort vårt land och hela kontinenten glada och stolta.

– När man tittar på Rocky-filmerna så håller man på Rocky Balboa. Jag tror att vi är mästerskapets Rocky Balboa och jag tror att hela världen är med Marocko, säger han enligt Reuters.

Walid Regragui.
Bildtext Walid Regraguis Marocko har redan skrivit afrikansk VM-historia.
Bild: IMAGO/Ulmer/Teamfoto/All Over Press

Marocko är det första afrikanska landet som gått så här långt i ett VM. Landets framgångar grundar sig i den täta defensiven och de vassa kontringarna. Laget har bara släppt in ett mål på fem matcher.

– Vi har visat för framtida generationer att det är möjligt för ett afrikanskt lag att gå till semifinal och varför inte även till final. Vi drömmer om final och varför skulle vi inte göra det?

– Om man inte drömmer uppnår man inget. Och att drömma kostar inget, sa Regragui efter kvartsfinalsegern över Portugal.

I VM-semifinalen mot Frankrike lär matchbilden bli likadan som i Marockos tidigare matcher i turneringen. Frankrike lär få styra och ställa på planen men spelarna ska inte underskatta sina motståndare.

– De förtjänar all respekt. Marocko fanns inte bland de lag som vi förväntade oss möta i det här skedet men det är ändå ingen överraskning, säger Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps enligt AFP.

Diskussion om artikeln