Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikesministrar lyckades inte enas om nya sanktioner mot Ryssland

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell framför mikrofoner i Bryssel
Bildtext EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell hoppas på enighet i sanktionsfrågan senare i veckan.
Bild: EUROPEAN UNION

Det blir mera sanktioner mot Iran, men ännu ingen ny sanktionsomgång mot Ryssland. Det var kontentan av EU:s sista utrikesministermöte det här året.

Efter nästan tio månader av krig låg ett nionde sanktionspaket mot Ryssland på bordet.

Utrikesministrarna skulle ta ställning till kommissionens förslag från förra veckan, som gick ut på att ytterligare 200 personer och företag i den ryska politiska och militära eliten hamnar på sanktionslistan.

Kommissionen förordar också exportförbud av vissa komponenter som kan användas av Kremls krigsmaskineri och man vill dessutom helt stoppa Rysslands tillgång till drönare.

EU:s utrikesrepresentant Joseph Borrell varnade inför mötet att det på förhand inte hade hittats en enig linje i sanktionsfrågan, och det blev också slutresultatet.

Utrikesministrar står och diskuterar inför ett möte i Bryssel
Bildtext Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský diskuterade med sin svenska kollega Tobias Billström och Finlands Pekka Haavisto.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) betonade att det trots allt fanns en stor oro för utvecklingen i östra Ukraina.

– Vi vet att det alltid är lite komplicerat att hitta den konsensus som behövs i de här sanktionspaketen, konstaterade han och sa att diskussionen nu går vidare.

Det är oklart om det var Ungern som satte sig på tvären, men landet har den senaste tiden anklagats för utpressningsdiplomati, på grund av den pågående dragkampen om EU-stöd till Budapest.

Men mera pengar för vapenhjälp till Ukraina

Den så kallade Europeiska fredsfaciliteten får ytterligare 2 miljarder euro för att finansiera vapenhjälpen till Ukraina.

Faciliteten är den fond som har upprättats för att finansiera militärt bistånd, vilket inte är möjligt direkt från EU:s budget. Fondens tillgångar har snabbt sinat på grund av de stora behov Ukraina har av vapenhjälp.

– På mindre än två har har den Europeiska fredsfaciliteten visat sig vara nödvändig. Den har helt förändrat hur vi kan stödja våra partner i försvarsfrågor, kommenterade utrikesrepresentanten Josep Borrell beslutet.

EU:s utrikesministrar samlade vid ett runt förhandlingsbord i Bryssel
Bildtext Utrikesministrarna var samlade till årets sista möte i Bryssel.

Dödsdomarna i Iran ledde till starka fördömanden

Iran genomförde på måndagen en andra avrättning på mindre än en vecka, till följd av de folkliga protesterna mot landets religiösa ledarskap.

– Vi var mycket upprörda över avrättningarna, och det faktum att 28 personer finns i kö för avrättning, sa Haavisto.

Han hade framhållit att det väcker reaktioner också i Finland på grund av vädjan för fotbollspelaren Amir Nasr-Azadani, som är en av de dödsdömda.

Nya sanktioner riktas nu mot dels de som är ansvariga för avrättningarna och våldet mot demonstranterna.

Men också mot personer och företag som står för Irans militära samarbete med Ryssland, som leveranser av drönare.

Det innebär att deras tillgångar kommer att frysas och de får inreseförbud till EU.

I mötets slutsatser konstaterar man att de vapen som Iran förser Ryssland med används utan urskillning mot ukrainsk civilbefolkning och infrastruktur och orsakar förfärlig förstörelse och mänskligt lidande.