Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Europeisk demokrati är under attack" – det korruptionsdrabbade Europaparlamentet lovar bättring

Roberta Metsola: "Vi kommer att vända på varje sten" - Spela upp på Arenan

De olika politiska grupperna i Europaparlamentet fördömer samstämmigt den muthärva som avslöjades i helgen. Det gäller att gå till grunden med vad som har skett, lovade parlamentarikerna som samlades till plenum i Strasbourg.

Den belgiska polisen fortsatte under måndagen sina räder, och konfiskerade datorer och material som tillhörde parlamentets assistenter i Bryssel.

Vid husrannsakan har man hittills hittat 150 000 euro hos en parlamentariker, 600 000 euro hos en annan misstänkt och ytterligare hundratusentals euro i en kappsäck i ett hotell i Bryssel.

I centrum för misstankarna om tagande av muta från Qatar står en av parlamentets vicetalmän, grekiska Eva Kaili, som åtalas bland annat för korruption och penningtvätt. Hon sitter som bäst häktad tillsammans med tre andra personer.

Samtidigt riktades blickarna mot Strasbourg där parlamentarikerna samlades till första plenum efter helgens avslöjanden.

Grönas gruppledare Terry Reintke talar i Europaparlamentet i Strasbourg
Bildtext Grönas Terry Reintke menade att det är dystra dagar för europeisk demokrati.
Bild: © European Union 2022 - Source : EP

– Jag tänker på de miljoner EU-invånare som kämpar just nu. Folk som ligger vakna på natten och inte vet hur de ska kunna betala sina räkningar och inte vet hur de ska klara av nästa månad. Och vad de nu hamnar se, sa den gröna gruppens ledare Terry Reintke och konstaterade att det är dystra dagar för europeisk demokrati.

Hennes dysterhet delades samstämmigt av de olika gruppledarna.

– Korruptionen är demokratins värsta fiende, fastslog Manfred Weber från EPP-gruppen.

Talman Metsola sparade inte heller på orden

Parlamentets maltesiska talman Roberta Metsola sa att hon hade fråntagit vicetalman Kaili hennes uppgifter, och kommer att fortskrida med de formella åtgärder som behövs för att avsluta Kailis uppdrag helt och hållet.

Planerna på att ge visumfrihet till Qatar skippas, och sänds tillbaka till den parlamentskommitté som har utrett frågan. Visumfriheten tros vara ett av motiven bakom mutorna.

Metsola lovade också skaka om ordentligt i Europarlamentet och genomföra en intern granskning av systemen, och utreda vem som som har tillgång till den mutdrabbade EU-institutionen.

– Vi kommer att be om mera transparens i möten med utländska aktörer och med dem de är kopplade till, sa Metsola och möttes av applåder.

Europaparlamentariker under plenum i Strasbourg
Bildtext En stark korruptionsbekämpning efterlystes i inläggen i Strasbourg.
Bild: @ European Union 2022 - Source : EP

Orbáns häcklande fick gensvar

Eva Kaili tillhörde parlamentets socialdemokratiska S&D-grupp, men har nu uteslutits från den, liksom andra parlamentariker som är under utredning.

Tidigare under dagen konstaterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att förtroendet för hela EU är i gungning. Hon underströk behovet av att man inrättar ett oberoende etiskt organ för alla EU-institutioner, och att samma regler ska gälla för alla.

Europaparlamentariker Stéphane Séjourné i plenisalen i Strasbourg
Bildtext Renews Stéphane Séjourné hade en hälsning till Ungerns Orban.
Bild: © European Union 2022 - Source : EP

Att Europaparlamentet ofta kritiserar andra länder för bristande respekt av mänskliga rättigheter och för korruption, möttes nu av en ironisk hälsning från Ungern.

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán publicerade en häcklade tweet, men fick gensvar av Renews-gruppens Stéphane Séjourné som tackade den belgiska polisen för dess insats.

– Jag tänker på det ungerska folket som inte har ett oberoende rättssystem där man kan ta till åtgärder mot korruption, parerade Séjourné.