Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran utförde en andra avrättning trots internationellt fördömande

Iran avrättade under måndagen en andra person i samband med protesterna som skakat regimen i månader. Avrättningen skedde trots att Irans användning av dödsstraff fått massivt fördömande internationellt.

23-åriga Majidreza Rahnavard dömdes till döden av en dolstol för att ha dödat två medlemmar av de iranska säkerhetsstyrkorna med en kniv, samt skadat ytterligare fyra andra personer, rapporterar rättsväsendets nyhetsbyrå Mizan Online.

Majidreza Rahnavard verkar ha hängts offentligt, tre veckor efter att han arresterades i november, enligt människorättsgrupper.

I torsdags avrättades 23-åriga Mohsen Shekari, anklagad för att ha skadat en medlem av säkerhetsstyrkorna.

Avrättningarna har starkt fördömts av bland annat USA. Talmannen för utrikesdepartementet Ned Price sa att den iranska ledningen med avrättningarna ”nu fruktar sitt eget folk”.

Källa: AFP

Utrikes

Kung Charles och Camilla besöker Tyskland i dag

Storbritanniens kung Charles och hans hustru drottninggemål Camilla besöker Tyskland i dag. Det är parets första officiella statsbesök sedan Charles ärvde kronan.

Besöket kommer pågå i tre dagar och kungen ska bland annat hålla tal inför den tyska förbundsdagen.

Statsbesöket är det första av en brittisk monark sedan 2015, när drottning Elizabeth gjorde sin sista officiella utlandsresa.

Ursprungligen var det tänkt att den Charles och Camilla först skulle besöka Frankrike, men det statsbesöket flyttades fram med anledning av protesterna mot president Emmanuel Macrons pensionsreform.

Källor: AFP, Reuters

Norge hämtade hem två terrormisstänkta systrar från Syrien

Två norska systrar och deras tre barn har i natt hämtats hem till Norge från fånglägret Roj i Syrien.

De terrormisstänkta systrarna reste till Syrien år 2013 och deras fall blev känt genom journalisten Åsne Seierstads bok Två systrar.

Kvinnorna kommer från kommunen Bærum och är i dag 25 och 29 år gamla.

De uppges ha velat återvända till Norge främst för barnens skull.

– Kvinnorna är särskilt glada över att barnen nu befinner sig i ett säkert land, säger Hilde Firman Fjellså som är försvarsadvokat för den ena systern.

Systrarna greps vid ankomst och anklagas för att ha deltagit i terrororganisationen IS.

Källa: NRK, VG

Grottklostret i Kiev med gyllene kupoler

Ukraina kastar ut rysk-ortodoxa kyrkan från Petjerskaklostret i Kiev

Ukraina ser Moskvapatriarkatet som en femtekolonnare.

Medier: Inget åtal mot Trump väntas den här veckan heller

Inget åtal väntas väckas mot USA:s expresident Donald Trump den här veckan heller, rapporterar bland annat tidningen Hill och NBC News.

Enligt medierna kommer den jury som behandlar fallet att sammanträda på torsdag, men i andra ärenden och inte för att rösta om ett eventuellt åtal mot expresidenten.

Trumps fall gäller en potentiellt olaglig utbetalning till porrskådespelaren Stephanie Cliffords, också känd som Stormy Daniels.

Ursprungligen ryktades det om att juryn skulle rösta om att eventuellt väcka åtal redan förra veckan, men så blev det inte.

Israeliska attackdykare och andra reservister demonstrerar mot regeringens planer på en reform av rättsväsendet.

Här protesterar israeliska attackdykare under vattnet mot omstridd reform av rättsväsendet

Regeringens reformplaner är mycket omstridda i Israel.