Dödsfallen ökar på vintern – i Borgå märks det på sjukhuset, hos begravningsbyrån och i församlingen
Vintern innebär bråda tider för dem som jobbar med döden. I Borgå märks det att dödsfallen ökar. Statistik visar också att flera människor har dött i hela landet i år jämfört med 2021.
Jouni Manninen tar emot på kapellets parkeringsplats uppe på Näsebacken i Borgå. Han har på sig en knallorange arbetsrock och har tagit lite ledigt från snöröjningen efter vinterns första ordentliga snöstorm.
– Vaktmästaruppgifterna i kapellet och att gräva gravar är det viktigaste. Allt det andra gör vi sen efteråt, snöarbete och att reparera maskiner och på sommaren trädgårdsarbete.
Manninen är specialyrkesman och har jobbat på begravningsplatsen i åtta år.

Jouni Manninen jobbar som vaktmästare och gravgrävare i Borgå
På Näse begravningsplats i Borgå finns rum för ungefär 35 lik. Vanligtvis ligger 15–25 personer i kylrummen, idag är antalet 30.
Nästa år ska servicebygganden, där bland annat blomsterhandeln finns, renoveras. Då bygger man in kylplatser också i det huset. Det är efterlängtat med mera kylrum, säger Manninen.
– I oktober började ”boomen” och det är flera döda än det brukar vara den här tiden på året, konstaterar Gunilla Mansner på svenska pastorskansliet i Borgå då vi ringer upp.
Mansner är församlingssekreterare och berättar att Borgåborna får vänta till början av 2023 för att få tid till jordfästning. Hon gissar att det har dött ett tiotal fler församlingsmedlemmar än det vanligtvis brukar dö den här tiden på året.
Mansner berättar att man både inom finska och svenska församlingen har reagerat på att det dött extra många medlemmar i slutet av året. Däremot verkar trenden inte gälla hela året.
Exakta siffror finns inte att tillgå på antalet döda i regionen, varken enskilt för höstmånaderna eller för hela år 2022. Däremot visar statistik från Statistikcentralen att det dog 476 Borgåbor, 213 Lovisabor och 192 Sibbobor 2021.
I Sibbo har man också reagerat på att det känns som att många har avlidit under hösten. Men en titt på siffrorna visar ändå att det var ungefär lika många jordfästningar i fjol den här tiden.
– Trots att vi märker av en topp just nu ser det inte ut att skilja sig så mycket från i fjol.
Det här säger Elisabeth Lundström, församlingssekreterare på Sibbo svenska församling.
I Sibbo svenska församling har man cirka 80–90 jordfästningar per år.
Lundström konstaterar att Sibbo svenska över lag brukar ha flera jordfästningar än sin finska systerförsamling. Det beror på att man på svenskt håll har flera äldre medlemmar. På finskt håll ordnas det i sin tur flera dop och vigslar.
I Lovisa, i Agricola svenska församling, ser det ganska likadant ut med mängden döda som det brukar. I genomsnitt får man tid för jordfästning inom ett par veckor.
Mycket jobb för begravningsentreprenören
Leif Nyman har en begravningsbyrå. Hans företag ordnar närmare 400 begravningar per år och har verksamhet i Borgå, Askola, Borgnäs och Lovisa.
– Jo, nog har det varit lite flera fall än normalt, konstaterar han. Det här året blir det fler uppdrag än tidigare år.
Nyman berättar att Finlands Begravningsbyråers Förbund beräkningar visar att fler har dött 2022 än året innan i hela landet. Uppskattningsvis 1 200 fler avlidna än år 2021.
– Både på hälsocentralen i Näse och på Borgå sjukhus har det kärvat till sig under hösten. Det har inte alltid funnits plats i kylrummen för de avlidna utan de har skjutsats till Jorv.
Vintern är infektionernas tid
Anna Meuronen är chefsläkare för jour och akutvård på Borgå sjukhus. Meuronen instämmer med de andra och säger att det är extra mycket död just nu. Men det är inget ovanligt.
– Det fortsätter till januari och februari, konstaterar hon. Vintermånaderna är alltid de brådaste.
I den offentliga statistiken får man inte registrera en infektion som dödsorsak, men det är nog därför folk dör mera på vintern, konstaterar Meuronen.
Till Näsebackens begravningsplats i Borgå kommer de avlidna när det börjar nalkas jordfästning. Sedan åker kistorna ner i jorden eller till kremering. Jouni Manninen ser fram emot mera kylrum för de avlidna.
– Ibland måste vi snabba på processen och föra i väg kistorna till kremering i lite raskare takt så att det ska finnas rum för nya kistor i kylrummen.