Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elpriserna fortsätter stiga även om det blåser mycket – vad beror det på?

Uppdaterad 13.12.2022 13:17.
Snö vid ett elverk fotograferat genom ett stängsel.
Bildtext Det kalla vädret är en av orsakerna till att elen är dyr just nu.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

På måndagen var elproduktionen i Finland större än förbrukningen för första gången på länge. Det här beror på ökad vindkraft på grund av den hårda vinden. Men varför fortsätter börselen att vara så dyr?

På måndagsmorgonen producerades det 3 200 megawatt el i våra vindkraftverk och 3 600 megawatt natten till tisdagen. När vi såg liknande siffror i somras var börselen billig. Det är den inte nu.

På måndagen var börselen över 60 cent per kilowattimme och den blir ännu dyrare på onsdag. Elproduktionen på måndagen var nära alla tiders rekord, enligt Fingrid.

Nästan en tredjedel av elen producerades genom elkraft. Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen nådde elproduktionen 12 567 megawatt. Samtidigt var elförbrukningen 11 966 megawatt.

Finlands elproduktionsrekord är från år 2004: 12 656 megawatt.

Energiläget i Sverige och vintervädret påverkar

Den främsta orsaken till att vi inte ser samma prisnedgång nu som i somras är de kyliga temperaturerna. En annan anledning till de höga priserna är att två av Sveriges stora kärnkraftverk är ur bruk, vilket påverkar priserna också i Finland.

– Elpriserna i hela Europa har varit mycket höga, även om det blåser hårt. I ett mer normalt läge skulle stor vindkraftsproduktion betyda lägre elpriser, men i den rådande energikrisen är elpriset högt, säger Fingrids expert Mika Laatikainen till Yle Uutiset.

När det är kallare ute producerar vi betydligt mer el. Enligt beräkningar förbrukar vi cirka 10–15 procent mer el vid 15 minusgrader än vid 5 minusgrader.

”Vi har inte lika mycket spelrum som vi borde ha”

Driftschef vid energibolaget Alva, Sakari Kauppinen, säger att den inhemska elproduktionen blir viktigare i och med att två kärnkraftverk är ur bruk i Sverige. Finland importerar nämligen en hel del el från norra Sverige.

– Vi har inte lika mycket spelrum som vi borde ha. Att få Olkiluoto 3 i full drigt skulle underlätta situationen, säger Kauppinen till Yle Uutiset.

Fingrid och elbolagen upprepar samma mantra som tidigare: Ju mer finländarna sparar el, desto billigare blir den. Timo Kaukonen, driftplaneringschef på Fingrid, säger att börselpriserna blir högre då det blir kallare och att det då är särskilt viktigt att spara el.

Kaukonen och andra sakkunniga inom området säger att det är särskilt viktigt att försöka begränsa elförbrukningen under de timmar som elförbrukningen är störst: Morgonen och kvällen.

Artikeln uppdaterades 13.12 klockan 13.17 med Fingrids tweet.