Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tarja Aurell blir ny museichef i Kristinestad

Kristinestad har fått en ny museichef. Det blir Tarja Aurell som axlar posten. Aurell jobbar för tillfället på Suomen Kulttuurirahasto och är bosatt i Vasa.

Till museiassistent har valts Anna Karhila.

20 personer sökte tjänsten som assistent och fem sökte tjänsten som museichef. De valda tillträder i början på nästa år.

Relaterat

Olycksrisker i tillverkning av syntetisk metan i Kristinestad bör utredas

Koppö Energia Oy planerar en anläggning för tillverkning av syntetisk metan på Björnön i Kristinestad.

NTM-centralen har nu gett sitt utlåtande om företagets miljökonsekvensbedömning.

Man anser att i synnerhet projektets olycksrisker, konsekvenserna för bosättningen i Skatan samt konsekvenserna av vattnet som leds ut i havet bör granskas.

I bedömningen bör dessutom det närliggande Naturaområdet Kristinestads skärgård beaktas.

Bedömningsprogrammet och NTM-centralens utlåtande hittas i sin helhet här.

18 sökande till tjänsten som välfärdsdirektör i Kristinestad

I Kristinestad har den nya tjänsten som välfärdsdirektör väckt stort intresse. När ansökningstiden gick ut på onsdagen hade man fått in hela 18 ansökningar.

Stadsstyrelsens ordförande Patrick Ragnäs (SFP) är positivt överraskad över det stora antalet sökande. Han konstaterar att det är fråga om en helt ny tjänst som har inrättats i kommunerna och att den berör ett brett och intressant område.

Välfärdsdirektören ska bland annat leda serviceområdet för välfärd och vara stadens kontaktperson till Österbottens välfärdsområde. Hittills har serviceområdet letts av rektorn för medborgarinstitutet.

Kristinestad förbereder sig på inflyttning

Näringslivscentralen i Kristinestad får det tilläggsanslag på 60 000 euro som man ansökt om - det beslöt stadsfullmäktige på måndag kväll.

Näringslivscentralen behöver pengarna för att möta den väntade efterfrågan som de planerade stora industrisatsningarna i Sydösterbotten medför. I Kristinestad planeras bl.a. framställning av grön metan och i Kaskö finns planer på en stor kartongfabrik.

De här etableringarna kommer att föra med sig ett behov av inflyttning och etablering av också andra företag. Näringslivscentralen vill med tilläggsanslaget kunna erbjuda en digital guide för den som vill flytta till Kristinestad.

En man med mössa på huvudet står intill ett skidspår.

Hållbarhetstänket vardag i Kristinestad: ”Vi ska ligga i framkant här”

Vann nordiskt hållbarhetspris i tufft sällskap.

Man sitter vid sitt skrivbord på ett kontor.

Förra året grundades 745 nya företag i Vasaregionen: ”Över 80 procent av de som startar är fortfarande verksamma efter fem år”

I Österbotten håller sig antalet nystartade företag ganska stabilt, oberoende av pandemi och krig. Tommi Virkama på Startia säger att folk är lite försiktigare nu innan de vågar bli företagare på heltid.

Visit Kristinestad vann nordiskt hållbarhetspris

Visit Kristinestad har vunnit SOA Travel-priset i kategorin ”Best sustainability concept”, det vill säga bästa hållbarhetskoncept.

De andra nominerade i kategorin var Levi Ski Resort och Pite havsbad.

Priset delades ut på den internationella resemässan i Berlin i tisdags.

Enligt juryn visar Kristinestad att det är möjligt att göra en liten ort till en intressant destination genom att implementera hållbarhetstänket i varje invånare.

”Det skapar äkta och bestående hållbarhet”, skriver juryn i sin prismotivering.