Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elpriskris, räntor, krig, corona och strejkhot stör restaurangbranschen

Uppdaterad 13.12.2022 17:19.
En hand arrangerar glasen på findukat restaurangbord med vita dukar.
Bildtext Personalbrist på restaurangerna är ett av problemen inom branschen, vid sidan av elpriser, räntor och förändringar i kundbeteendet som beror på coronapandemin.
Bild: Miki Wallenius / Yle

Efter pandemin kommer nya bekymmer för turism- och restaurangbranschen då priset på energi och råvaror stiger. Framtidsutsikterna är ändå ljusa, om personalen räcker och staten hjälper med sänkta skatter.

Turism- och restaurangbranschens intresseorganisation MaRa har redovisat för året som gick och förväntningarna framåt.

Branschen gjorde en djupdykning i mars 2020 och har förlorat fyra miljarder euro i omsättningen på grund av coronapandemin. Nu är man tillbaka på nivåerna från år 2019.

Men elprishöjningarna är nästa stora problem efter coronapandemin. Dessutom ska de uppskjutna hyrorna betalas, samtidigt som råvarorna blir dyrare inom restaurangsektorn.

Pandemin syns än

Branschorganisationens VD och ledande lobbare Timo Lappi berättar som vanligt om en verksamhet som är beroende av sin omvärld. De gångna coronaåren har inte varit enkla.

Lappi uttrycker förvåning över att konkurserna ändå inte blev fler. Restaurangägarna väljer hellre en kontrollerad nedkörning, annars riskerar de att inte få tillstånd för alkoholservering när de försöker starta på nytt.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi puhui yhdistyksen tilaisuudessa 8. joulukuuta
Bildtext Timo Lappi befarar att nästa år kan bli ännu tuffare för hotell- och restaurangbranschen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Några företag som klarade coronabegränsningarna arbetade inom snabbmat, skidturism, camping och stuguthyrning.

Nu väntas de finländska turisterna bli färre än under fjolåret, när man tog igen de förlorade pandemiåren.

Distansarbete restaurangernas fiende

Mest påverkade av begränsningarna var huvudstadens hotell och kongresscenter, nattrestauranger, personalmatsalar.

Restaurangbranschen lider också av nya trender på arbetsplatserna, framförallt distansarbetet inom arbetsmarknaden och högskolorna.

MaRa ser också långsiktiga följder för folkhälsan när den mångsidiga restaurangmaten riskerar bytas ut mot torftig hemmamat.

På restaurangerna är hamburgaren den vanligaste huvudrätten, enligt MaRas undersökningar. Därefter kommer en hönsrätt och som trea en pizza.

Kötträtter med stek eller biff går neråt i popularitet. Men det är knappast den vegetariska trenden som avgör, utan de högre priserna, tror Timo Lappi.

Ryssland balanseras av Natoansökan

Rysslands krig i Ukraina har påverkat också finländsk turism. Framförallt amerikanska turister avbokade resorna till Finland, men Natoansökan anses ha balanserat läget.

Närheten till Ryssland inverkar inte längre skrämmande och vintersäsongen ser ut att bli bra på skidorterna, trots att de flesta ryska turisterna fortsättningsvis uteblir.

Som mest (2013) hade Finland 1,6 miljoner ryska övernattningar. Branschen hoppades på visumfrihet och upp till tre miljoner ryska övernattningar. Nu förväntas den ryska turismen inte ha någon inverkan alls på den finländska turistnäringen, eftersom ingen kommer därifrån.

När Finnair inte längre kan flyga över Ryssland har också turismen från Kina och Japan minskat avsevärt. De utländska turisterna ska därför lockas i USA och södra Asien, enligt MaRa.

Nya krogproblemet: Efter pandemin kom inflationen

2:37

Löneökning inte en möjlig lösning

Ett problem är personalbristen när personalen har bytt till andra jobb under stängningarna. Hotell- och restaurangskolorna har också svårt att få nya studerande, när hela branschen har tappat i anseende.

Restaurangbranschen anser sig inte heller kunna öka lönerna. Finland ligger i den högre ändan av prisskalan.

Finland kommer på sjätte plats när det gäller prisnivå inom europeiska hotell och restauranger.

Finland dyrt – men billigast i Norden

Schweiz leder prisligan, men sedan kommer de nordiska länderna Norge, Island, Danmark Sverige och Finland.

De billigaste hotellen och restaurangerna fanns i Rumänien, Ungern, Tjeckien, Portugal och Litauen.

Statistiken är från 2021, innan inflationen slog till. Den kan ha påverkat prisnivåer olika.

Kan politikerna hjälpa?

Liksom under coronakrisen vänder sig hotell- och restaurangbranschen till politikerna. Regeringen anses inte ha gjort tillräckligt för att stödja företagen efter den överraskande prisstegringen på energi.

Mara hoppas på en sänkning av momsen. Nu utgör en tredjedel av restaurangnotan olika skatter, framförallt på alkoholdryckerna.

Trots alla orosmoln kan MaRa rapportera om en stor investeringsvilja inom branschen. Framförallt hotellkedjorna ser en ljus framtid. Det investeras i hotellbyggen och renoveringar, mest i huvudstadsregionen.

Just nu är julsäsongen igång och lyser upp restaurangbranschen. Strejkhot på skidorterna förorsakar ändå oro för turismen i norr. Nästa år kan bli betydligt värre på flera sätt och i hela landet, befarar Timo Lappi.