Många som jobbar på nödcentralen är utmattade: ”Man måste komma ihåg att vila då man är ledig”
De som jobbar som nödcentralsoperatörer är överarbetade på grund av att de är för få och har för mycket arbete.
En undersökning som Förbundet för räddningspersonal i Finland har gjort visar att bland annat att nästan 40 procent av operatörerna känt sig utmattade varje vecka eller varje dag under de senaste tre månaderna. För mycket arbete och tunga arbetstider påverkar också operatörernas ork negativt.
Tarja Ketola är ledande nödcentralsoperatör och hon har jobbat på Vasa nödcentral i nio år.
– Jag har nog märkt att vi är för få, vi skulle behöva mer resurser. Men man skulle kunna göra arbetspassen lite bättre och det försöker vi hela tiden. Jag är inte trött. Jag tycker om mitt arbete och varje dag är olika, säger Ketola.
12-timmars arbetsskift
Ketola berättar att hon oftast jobbar 12-timmars skift, från 7 till 7. Men det kan också vara lite andra arbetstider beroende på hur arbetsschemat går ihop. På tre veckor jobbar hon 114 timmar, vilket betyder i medeltal 38 timmar i veckan.
Hon säger att hon är trött efter ett 12-timmars arbetspass.
– Jag vet inte om man blir van vid det. Man måste komma ihåg att vila då man är ledig och njuta av det man har, vännerna och hundarna.
Ketola kommer inte i kontakt med hela personalen på Vasa nödcentral eftersom de har olika arbetspass och hör till olika arbetsskift. Hon säger att nattjobbet kan vara tungt, speciellt om man är lite äldre.
Enligt Ketola är sommaren den tyngsta tiden att jobba på nödcentralen.
– Det är samtal, samtal, samtal och man får ingen paus i arbetet. Det finns de som är utmattade, men själv försöker jag vara positiv och ta med de positiva sakerna i arbetet.
Många onödiga samtal
Ketola berättar att arbetet har förändrats under de nio år hon har jobbat på Vasa nödcentral. Hon säger att det har börjat komma fler onödiga samtal. Samtal som inte borde komma till nödcentralen.
– De kan ringa och fråga om man får byta däck, eller kan jag få en taxi. Det är onödigt. Kan de inte tänka själv? Jag kan inte förstå att de ringer 112.
Ketola är i alla fall glad att busringningarna har minskat
I undersökningen kommer det också fram att häften av dem som jobbar på nödcentralerna funderar på att byta jobb.
Ketola säger att det nog talas om att byta jobb vid kaffebordet.
– Kanske de funderar på om det finns något bättre. Jag har inte tänkt på det för jag njuter av mitt arbete. Jag är den första länken till hjälpen och jag vet att jag kan hjälpa någon på något vis. Det är kanske yngre personer som ännu inte vet vad de vill göra när de blir stora.
På nödcentralen finns ingen vanlig dag, varje dag är den andra olik och Ketola säger att en dag kan innehålla allt mellan födsel och död. Hon säger att för henne känns det bra när hon får kontroll på situationen i samtalet.
– Det känns bra att man kan hjälpa och när jag hör att jag har lugnat ner personen som ringer. När hen tackar är det jättestort för mig, när hen tackar för att hen har fått hjälp.