Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas ska få ny rondell och bro och Finnuddsvägen i Kimitoön får ny asfalt – nu har riksdagens julklappspengar fördelats

Uppdaterad 13.12.2022 13:30.
Tre kvinnor cyklar i Nagu på Skärgårdens ringväg.
Bildtext 800 000 euro går till att förbättra cykelvägen mellan Prostvik och Nagu centrum.
Bild: Alamy / All Over Press

Nu har det blivit klart att det beviljas så kallade julklappspengar till flera olika vägförbättringsprojekt i Åboland. 150 000 euro går också till att förbättra Skärgårdshavet.

Riksdagens finansutskott godkände idag sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt beslutade utskottet om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 50 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

I Pargas är det flera omtalade vägprojekt som får finansiering. Till exempel den kommande cykelvägen mellan Prostvik och Nagu centrum beviljas 800 000 euro.

– Det är en betydande del av de pengar som behövs. Det är klart att det kommer att behövas mera pengar än så men i alla fall är det här en väldigt stor pott och absolut någonting vi kommer att få väldigt stor nytta av, säger Pargas stads turismchef Benjamin Donner, som gläds över nyheten.

Enligt Donner lockar Skärgårdens ringväg och Lilla ringvägen mer än 50 000 besökare till Pargas varje år och en stor del av dem är cyklister.

– Det här är människor som hämtar pengar till våra företag. Det är väldigt viktigt för alla som bor här. Vi behöver alla fina satsningar på ringvägarna och det här är en av de viktigaste sakerna.

Ett annat projekt som får finansiering är den planerade rondellen och bron på Skärgårdsvägen i Pargas centrum, vid den så kallade Reimari-korsningen. Samtidigt som en ny rondell planeras så planerar man även bron som går över sundet. Projektet får 250 000 euro i planeringspengar.

Också ett vägprojekt på Kimitoön får ta del av julklappspengarna. Det är Finnuddsvägen på Kimitoön som beviljas 110 000 euro för ny asfalt. 700 000 euro har också beviljats för att bygga en rondell i Sagu. Ifjol beviljades planeringspengar och nu kan man börja förverkliga rondellen.

Förutom vägprojekten reserverades också pengar för att förbättra Skärgårdshavets tillstånd, totalt 150 000 euro. Pengarna ska användas för att tillsammans med jordbrukarna komma fram till de viktigaste åtgärderna för att skydda Skärgårdshavet på avrinningsområdet.

Artikeln uppdaterad den 13 december 2022 klockan 13:30 med kommentar av turismchef Benjamin Donner.

Källa: Pressmeddelande från Sandra Bergqivst, SFP och SDP.

Diskussion om artikeln