Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fiskarsvägen och korsningen mellan riksväg 25 och Snappertunavägen får julklappspengar

Väg med beläggningsskador
Bildtext Väg 104 från Fiskars via Antskog till Salo–Ingå-vägen (väg 186) är full med gropar och det kan tidvis vara farligt att köra där. Bilden är från september 2022.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Väg 104 mellan Fiskars och Antskog ska få ny beläggning. Finansutskottet har i dag beviljat en halv miljon euro till vägen. Också korsningen mellan riksväg 25 och Snappertunavägen får en halv miljon i julklappspengar.

Riksdagens finansutskott beviljade i dag (13.12) extra budgetpengar på 50 miljoner till nästa år och vägbyggen i västra Nyland får en miljon av de pengarna.

Yle Västnyland rapporterade i september om att Fiskarsvägen är i dåligt skick. Närings-, trafik- och miljöcentralen uppgav då att pengarna inte räcker till för att förbättra vägen.

Efter det lämnade lokalpolitikern Roger Hafström (Saml) in en motion om vägen till Raseborgs stadsfullmäktige. Också i Lojo har politiker efterlyst förbättringar för just väg 104.

I december sade Raseborgs stad i ett utlåtande till NTM-centralen att Fiskarsvägen behöver beläggning omedelbart.

Riksdagsledamoten Johan Kvarnström (SDP) är glad över att hans vädjan till riksdagens trafikdelegation kunde omfattas av hela finansutskottet.

”Med en halv miljon extra från staten bör hela projektet kunna genomföras”, säger Kvarnström.


Också avtaget till Snappertuna mellan riksväg 25 och väg 1102 får en halv miljon.

Räddningspersonal och räddningsfordon står vid en väg där det skett en olycka. Bilar väntar i kö.
Bildtext Korsningen mellan riksväg 25 och Snappertunavägen i Karis är farlig och där sker med jämna mellanrum olyckor. Bilden är från år 2018.
Bild: Privat


”Ur statens perspektiv handlar det inte om en stor summa, men för många invånare och turister och därmed Västnyland som region har förbättringen av vägen en betydande inverkan”, säger Kvarnström.


Också ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) från Raseborg gläds över besked om vägpengar:

”Tilläggsanslaget i nästa års statsbudget för utbyggandet av korsningsarrangemangen vid riksväg 25 och landsväg 1102, korsningen till Snappertuna, är –en bra och bokstavligen livsviktig satsning och samtidigt en fortsättning på utvecklingen av de planskilda korsningarna vid riksväg 25”, säger Blomqvist.

Källor: Pressmeddelande från SDP och SFP 13.12.2022

Diskussion om artikeln