Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elever blev rånade efter skoldagen i Helsingfors – utomstående har även rört sig i skolan

Hoplaxskolan i Helsingfors
Bildtext Helsingforspolisen kan bekräfta att de fått en anmälan om ett rån vid Hoplaxskolan i Munksnäs i Helsingfors.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Elever i Hoplaxskolan i Munksnäs har blivit utsatta för misshandel och rån efter skoltid av utomstående personer. Det meddelar skolans rektor. Flera obehöriga personer har också varit inne i skolbyggnaden.

Dåden har skett utanför skoltid i Munksnäs och i Mejlans, skriver rektor Pia Silvander till föräldrarna i ett Wilmameddelande.

”Det har förekommit både stöld och våld. Detta har hänt under de senaste veckorna. Gärningspersonerna är inte våra egna elever utan utomstående personer”, skriver Silvander till Yle Huvudstadsregionen per e-post.

”Vi ser allvarligt på alla fall som strider mot elevernas integritet och ville därför informera föräldrarna”, skriver Silvander.

Enligt Silvander har alla fall polisanmälts.

Helsingforspolisen bekräftar att i alla fall ett rån i Hoplaxsskolans närhet kommit till deras kännedom. De säger att undersökningen ännu är i ett tidigt skede.

Utomstående i korridorerna

Utomstående personer har även rört sig i skolan. Enligt Wilmameddelandet till föräldrarna handlar det om elevernas kompisar från andra skolor som de bjudit in.

”Det är sällan vi har utomstående personer i skolan. Alla utomstående som inte har ett ärende till någon i byggnaden eskorteras ut”, skriver Silvander till Yle.

De utomstående har inte märkbart stört skolans verksamhet.