Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fingrid: Situationen är svår men ingen elbrist så länge kvicksilvret inte sjunker under 20 minusgrader i söder

Jukka Ruusunen tittar in i kameran.
Bildtext Fingrids vd Jukka Ruusunen säger att energiläget är svårt, men att det inom de kommande dagarna inte finns risk för elbrist.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Det finns ingen risk för elbrist i Finland inom de närmaste dagarna, uppger man vid Fingrid. Det här trots att det ska bli ännu kallare och mer vindstilla.

Elpriset väntas stiga till höga nivåer på onsdag och bli en tuff dag för elnätet. Enligt Fingrids vd Jukka Ruusunen finns det ändå inte någon risk för elbrist på onsdag, eller de närmaste dagarna.

– Läget är svårt, men enligt nuvarande prognoserna borde det inte bli elbrist i morgon, säger Ruusunen till nyhetsbyrån STT.

Det utlovas bitande kyla på onsdag, också i söder, och samtidigt väntas det blåsa mindre. Det betyder att vindkraftsproduktionen minskar.

Enligt Ruusunen har Fingrid inga planer på att varna för elbrist i nuläget.

Fingrid kommer inte begränsa elförbrukningen just nu

Också Fingrids utvecklingschef Jyrki Uusitalo kommer med lugnande besked. Enligt honom kommer Finland inte tvingas begränsa elförbrukningen inom de närmaste dagarna.

– Vi närmar oss elbrist när kylan tilltar också i södra Finland till minus 20 grader, säger Uusitalo i en intervju i Radio Suomi.

Elproduktionen påverkas av olika faktorer. Produktionen av vindkraft och den el som fås från våra nordiska grannländer påverkar risken för elbrist. Kölden och vinden påverkar i hög grad elproduktionen, elförbrukningen och därmed också elpriset.

Elpriset stiger i takt med att elförbrukningen ökar i kallt väder.

Pakkanen paukkuu - riittääkö sähkö? Pyry huonontaa ajokeliä.

Programmet är inte längre tillgängligt