Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svartholm repareras och cyklister får nya leder – riksdagen gav 600 000 euro till olika projekt i östra Nyland

Uppdaterad 14.12.2022 07:44.
Svartholm
Bildtext Riksdagen ger 300 000 euro för reparationer vid Svartholms färstning. Arkivbild.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Finansutskottet har beviljat så kallade julklappspengar för olika projekt i regionerna. Historiska objekt, vägar och dans får samsas om summan på en dryg halv miljon euro.

I år kan östnylänningarna inte bara glädjas åt ljuset som lucia sprider den 13 december utan också de så kallade julklappspengarna som riksdagen delar ut i samband med att nästa års statsbudget godkänns.

Anslag har beviljats för att utreda en ny vägförbindelse till Lovisa kärnkraftverk, ny beläggning för cykelväg i Tolkis, för reparationer på Svartholm, för planering av gång- och cykelväg mellan Kungsporten och Hindhår samt till dansinstitutet i Lovisa.

Det gläder bland annat stadsfullmäktigeordförande i Lovisa Otto Andersson (SFP) och stadsfullmäktigeordförande i Borgå Mikaela Nylander (SFP).

”Det är mycket glädjande att cykelvägen vid Tolkisvägen mellan Västra Mannerheimgatan och Svartsåvägens korsning får ny beläggning och nya vägmärken för skyddsvägarna för 250 000 euro”, säger Nylander.

långtradare och vägskylt
Bildtext Borgå får pengar för att planera gång- och cykelled mellan Kungsporten och Hindhår. Arkivbild.
Bild: Yle/Erica Vasama


50 000 euro beviljades för en preliminär plan för cykelvägen på Kungsvägen mellan Kungsporten och Hindhår och 300 000 euro för reparationer vid historiska Svartholms fästning.

”Det är glädjande att vi tack vare anslag från riksdagen nu kommer igång med utredning av en ny vägförbindelse till Lovisa kärnkraftverk. Detta är viktigt ur både trafiksäkerhetens och näringslivets synvinkel”, säger Andersson.

Källa: Pressmeddelande från SFP 13.12.2022.

Diskussion om artikeln