Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jouren i Jorv har inte tagit emot ambulanser på 10 dagar – enligt enhetschefen är verksamheten nära att stanna upp

Skyltning vid jouren på Jorvs sjukhus.
Bildtext Jouren i Jorv går på knäna.
Bild: Juha Heikanen / Yle

På grund av personalbrist har läget på flera av huvudstadsregionens akutmottagningar förvärrats. Patienter i ambulanser kan inte tas emot på grund av läget.

Köerna är särskilt långa vid Jorvs akutmottagning i Esbo. Man har inte kunnat ta emot en enda ambulansburen patient tio dagar enligt Maaret Castrén, verksamhetschef för akuten på Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS.

Castren beskriver akutmottagningarna som hopplösa platser.

Tvärtom väntar många patienter i behov av brådskande vård på ambulansskjuts bort från akuten eftersom akuten är överbelastad. Och det här belastar i sin tur ambulansverksamheten.

Personalen har också skickat hem patienter trots att de med stor sannolikhet kommer att tvingas återvända.

Personalbrist på andra håll påverkar jouren

Personalbristen plågar många vårdavdelningar på HUS sjukhus. Det här påverkar indirekt akutmottagningarna.

– Vår kvarn mal, men det gör ingen annans. För någon dag sedan upptogs 24 av Jorvs 31 bäddar av patienter som väntade på att få en avdelningsplats. Vissa av dem hade väntat i över fem dygn, säger Castrén.

I oktober enades fackförbunden och arbetsgivarna om löneförhöjningar för sjukvårdspersonalen. Vårdfackens representanter har kallat löneförhöjningarna för en livboj. Men de tror inte att den kommer att lösa personal krisen.

På akutmottagningarna vet man inte heller hur krisen ska lösas.

– Akutmottagningarnas chefer är desperata då ingen verkar hitta någon lösning.

Köer under jul och nyår

HUS varnar för att väntetiderna till akutmottagningarna kommer att förbli långa över högtiderna. Patienter med ärende till akuten kan räkna med långa väntetider, står det i ett pressmeddelande från sjukvårdsdistriktet.

HUS uppmanar också patienter som behöver brådskande vård men som kan vänta, att ta kontakt med den lokala hälsostationen under öppethållningstiderna.

Artikeln är baserad på Ambulanssit eivät ole päässeet Jorvin sairaalan päivystykseen 10 päivään, skriven av Don Lehtinen.

Uppdaterad 13.12.2022 klockan 15.57 med tillägg från tisdagens pressmeddelande.