Kapplöpning om österbottniska sommarjobbare: “De stora företagen letar redan anställda, och det sätter press på de andra”
Jakten på arbetskraft för sommaren tidigareläggs år för år. Jakobstadsregionen har låg arbetslöshetsgrad, men många unga som kan hjälpa företagen att hålla igång under semestertiden.
Medan julen och julledigheten står för dörren, går arbetsgivarna redan med sommaren i tankarna. Sökandet efter sommarjobbare och vikarier inleds redan före jul. På många arbetsplatser funderar man redan på hur man ska hitta tillräckligt med arbetskraft. Men sommarjobben är en bra inkörsport för fasta anställningar på sikt.
Julgranen pryder foajén vid Nordic lights kontor i Sandsund utanför Jakobstad. Sommaren känns fjärran, men på HR-avdelningen spånar man redan på annonser för sommarjobben.
– Mitt under den kallaste och mörkaste tiden funderar vi på sommaren, så visst känns det lite märkligt. I fjol hade vi ut annonserna för rekordmånga sommarjobb just kring julledigheten, för då har de studerande också tid att tänka på annat än skolan, säger Helen Dahl, som är personalchef på Nordic lights.
Högkonjunkturen håller i sig
Ifjol sysselsatte företaget 55 sommarjobbare, men nästa år kan det behövas färre. Antalet företag och andra arbetsgivare som söker sommarpersonal i trakten är ändå så stort, så utbudet verkar lovande.
– I fjol somras var det verkligen ett bra år för sommarjobbare, då också serivcesektorn kom tillbaka. Vi ser inga tecken på att nästa sommar skulle bli sämre, säger Heidi Matinlassi, som är projektledare på Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia.
De gör stora insatser för att hjälpa nejdens företag att hitta arbetskraft. Både tillfällig och permanent. Olika evenemang och mässor ordnas för att länka samman jobbsökare med lediga platser.
– Sommarjobben är en win-win situation för företagen. Näringslivet får personal de behöver för att jobbet ska löpa under semestrarna, men dessutom ger det möjlighet för unga människor att lära känna arbetsplatserna, säger Matinlassi.
Hon ser att företagens synlighet och marknadsföring varierar stort. Medan stora företag har ett etablerat namn och rykte, vilket lockar många säsongsanställda, har många mindre företag svårare att nå ut i rekryteringsprocesser.
Däremot är det också viktigt för företagen att de ger en god bild av sig själva åt säsongsarbetarna. I arbetsgivarnas ständiga kamp att hitta tillräckligt med arbetskraf i Östebotten, fungerar sommarjobben som en utmärkt inkörsport till permanenta anställningar, ser man inom näringslivet.
– Det gäller att hitta anställda som matchar arbetsplatsen. Det handlar allt mera om värderingar, så att de som arbetar på företaget ska dela samma syn, säger Helen Dahl på Nordic lights.
Platserna fylls under vårvintern
Inför julen kommer de att sätta ut annonser med sina behov av praktikanter från högskolor och universitet. De platserna fylls redan i början av nästa år, medan vikarierna till produktionen klarnar senare under vårvintern.
Vid Jakobstads gymnasium har eleverna matrast och diskussionerna rör sig redan kring sommarens sysslor, fast julgranen står pyntad vid entrén.
– Många har redan jobb och vi brukar nog diskutera arbetsplatserna sinsemellan säger Rebecca som tänker sig att fortsätta jobba som simlärare för Folkhälsan ett tredje år.
Hennes kompis Emilia hade också sommarjobb förra sommaren, och tänker sig ett jobb inom servicebranschen. Till exempel på ett café.
– Jag vill ha ett jobb med människor och vill inte sitta hela tiden, säger hon.
De säger båda att det kan vara bra att hålla upp ögonen för nya möjligheter, också med sikte på framtida profession. Och att många arbetsgivare har brist på personal märks tydligt, genom att det är lätt att hitta helg- eller kvällsjobb i staden.
Man kan inte bara sitta och vänta att telefonen ska ringa
Roni, gymnasieelev i Jakobstad
I ett hörn sitter William och Roni med varsin dator i famnen. De har lite olika utsikter för sommaren. Roni har siktet inställt på att för tredje året i rad jobba som montör på ett verkstadsföretag i staden. Att han återvänder, tyder på att han trivs.
– Det viktigaste är att man har ett jobb, men klart det är bra om man trivs någorlunda.
För William fylls somrarna av både jobb och hobby, då fotbollen tar mycket tid.
– I somras jobbade jag som ordningsvakt på en lägergård och det gick bra att kombinera med fotbollen. Men jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra i sommar, då det blir aktuellt med armén, säger han.
Alla fyra ungdomarna säger att det krävs ett visst engagemang från egen sida för att hitta ett jobb, men på en liten ort är kontaktnätet gott.
– Men inte kan man bara sitta och vänta att telefonen ska ringa och någon ska erbjuda en något, säger Roni.