Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korruptionsskandalen inom Europaparlamentet: Miljonbelopp har beslagtagits under utredningen – vice talman Eva Kaili fick gå

Eva Kaili.
Bildtext Eva Kaili är grekisk parlamentariker.
Bild: AOP

Europaparlamentet skakas av den korruptionsskandal som avslöjades i helgen. Nu ska det vändas på varje sten, menar parlamentets talman Roberta Metsola – samtidigt som nya uppgifter sipprar ut.

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili fråntas posten som vice talman i Europaparlamentet efter en omröstning.

Den tidigare tv-journalisten Kaili anklagas för att ha tagit emot mutor av Qatar och för penningvätt, något hon själv nekat till via sin advokat.

Enligt åklagarna har hon tagit emot mutor för att påverka beslut inom Europaparlamentet till Qatars fördel.

Rösterna för att avsluta hennes mandatperiod föll 625 för och en emot. Två personer röstade blankt. Den enda rösten emot kommer från kroatiska Mislav Kolakušić.

Kaili själv kunde inte delta i omröstningen eftersom hon fortsättningsvis sitter häktad. I dag meddelade den belgiska åklagarmyndigheten att hon flyttats till Haren-fängelset utanför Bryssel.

Kaili var en av parlamentets sammanlagt 14 vice talmän.

Metsola: Vi ska vända på varje sten

Inför omröstningen lovade Metsola att Europaparlamentet nu ska vända på varje sten.

– Det blir inte någon straffrihet. Det här kommer inte att sopas under mattan. Vår interna utredning kommer att utreda vad som har hänt och hur våra system kan göras mer vattentäta. Vi står på lagens sida, sa Metsola under tisdagen.

Roberta Metsola: Vi kommer vänta på varje sten. - Spela upp på Arenan

Senare under tisdagen ska Europaparlamentets ledamöter hålla en formell debatt om korruptionsskandalen. I samband med det väntas EU:s kommissionär för inrikes ärenden Ylva Johansson tala för EU-kommissionens del.

Medier: Miljonbelopp har beslagtagits

Under eftermiddagen rapporterade flera belgiska medier att landets myndigheter har beslagtagit över 1,5 miljoner euro i kontanter i samband med utredningen. Det rapporterar exempelvis tidningen Le Soir.

Enligt medierna har pengarna hittats hemma hos den grekiska EU-parlamentarikern Eva Kaili och i den tidigare italienska parlamentarikern Pier Antonio Panzeris lägenhet.

I fredags utförde belgisk polis husrannsakan hos personer misstänkta i korruptionshärvan, och under måndagen fortsatte polisen sina tillslag: 19 bostäder och kontor uppges ha genomsökts, utöver flera av parlamentets kontor.

De fyra misstänkta som gripits ställs inför domstol för första gången i morgon. I samband med rättsbehandlingen avgörs det i fall de fortsättningsvis ska sitta häktade.

Qatar har avvisat anklagelserna om att ha mutat de misstänkta.

Källor: Reuters, AFP, AP, Politico