Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Riksdagen delar ut julklappspengar – en miljon till vägar i Österbotten

Vöråvägen genom centrala Vörå, fotot taget under en vinterdag i slutet av februari. Vägen är bar men längs sidorna finns snödrivor. En person går på trottoaren. Längre fram syns en bil på vägen.
Bildtext Vöråvägen får 400 000 euro för ny beläggning.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vöråvägen, Uttermossavägen och Vettmossvägen hör till dem som får statlig finansiering. Också Meteorian, Viexpo och bryggorna vid Norrskär får pengar.

Riksdagens finansutskott godkände på tisdagen sitt betänkande om nästa års statsbudget. I samband med det slog man även fast hur de så kallade julklappspengarna ska fördelas.

Sammanlagt handlar det om en pott på cirka 50 miljoner euro. Av den summan kommer 950 000 euro att gå till vägprojekt i Österbotten.

Vöråvägen får 400 000 euro till ny beläggning. Dessutom beviljas 300 000 euro för restaureringen av Uttermossavägen i Kristinestad och 250 000 euro för restaureringen av Vettmossvägen i Närpes.

Anders Östergård, direktör på NTM-centralen i Södra Österbotten, är nöjd över beskedet.

– Det är nog en prima julklapp om man får säga så.

Man i svart kavaj står i ett kontorslandskap.
Bildtext Många vägar i Österbotten är i behov av underhåll, säger Anders Östergård på NTM-centralen. (Arkivbild)
Bild: Merja Siirilä / Yle

Östergård säger att det är fråga om vägar i dåligt skick som NTM-centralen med sin vanliga finansiering inte hade kunnat göra något åt.

– Vi har oändligt mycket dåliga vägar, men det är bra att vi får de här vägarna åtgärdade.

Jämn spridning

Också SFP:s riksdagsledamot Joakim Strand är nöjd med fördelningen av julklappspengarna.

– Vi har jobbat med det här de senaste månaderna. Jag är själv mycket nöjd med att vi får en jämn spridning över Österbotten.

Utöver de nämnda vägarna beviljas pengar bland annat till byggandet av bryggor vid Norrskär, till exportbolaget Viexpo, till Meteorian på Söderfjärden och till skeppet Vega.

Man i blå kavaj står utanför en gul byggnad.
Bildtext Joakim Strand (SFP) säger att fler nyheter om batterifabriksområdet kan vara att vänta. (Arkivbild)
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

I samband med att julklappspengarna beviljades godkände finansutskottet också en skrivelse som handlar om logistiken på batterifabriksområdet i Vasa – det så kallade Giga Vasa-området. I och med den förpliktigas myndigheter att ta hänsyn till specialbehov i fråga om järnvägs- och terminalinvesteringar.

– Det här är en tydlig signal från riksdagen om att man ska framskrida i rask takt, så det är egentligen en betydligt större grej än vad det verkar som, säger Strand.

Nationellt beviljades julklappspengar bland annat till kvinnoorganisationer, 4H, Finlands Yrkesfiskarförbund och främjande av ungas företagsamhet.

Diskussion om artikeln