Dagens vinterpratare Sofia Westerholm: Pandemin var drömmen för en anorektiker – ingen som håller koll på hur lite du äter
Ätstörningarna höll på att ta hennes liv, innan vändningen äntligen kom. Nu vinterpratar journalisten Sofia Westerholm för att varna andra. Anorexi, ortorexi och bulimi kan drabba vem som helst – oberoende av ålder och kön.
Under pandemiåren har antalet ungdomar som insjuknar i olika ätstörningar ökat lavinartat. På tre år har antalet patienter, bara inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, ökat med hela 70 procent. Journalisten Sofia Westerholm, som själv insjuknade i anorexi som 15-åring, är inte förvånad.
– Det är skrämmande siffror och mörkertalet är alldeles säkert stort. Jag ser hur de farligt smala benen och livlösa ögonen blir allt fler, säger Sofia.
Så här kan du få hjälp med en ätstörning
Hjälp finns att få för alla som drabbas – och också för deras närstående. Bland annat här får du hjälp med ätstörningar:
Ätstörningsförbundet i Finland r.f.
Ätstörningscentrums svenska rådgivningstelefon: 050 522 0077
Anonyma matmissbrukare (finskspråkig sida)
Det lönar sig också att kontakta skolhälsovården eller den lokala hälsocentralen, för att komma vidare på din väg att bli frisk. På vissa orter finns ätstörningskliniker.
Hon är säker på att detsamma hade hänt henne, om hon varit i sitt sköraste läge när pandemin slog till.
– Umgås bara med din egen bubbla, gå inte på restaurang och undvik alla större familjefester. För en frisk låter det som två jobbiga år av distansmöten och uteblivna födelsedagsmiddagar. För en anorektiker blev det två sköna år där ingen riktigt kunde hålla ett öga på hur mycket, eller snarare lite, du åt.
I dag vinterpratar Sofia Westerholm om ätstörningarna som höll på att ta hennes liv. Men framförallt om vändningen och vägen tillbaka. Hon vill ge hopp och visa att det går att bli frisk från den här allvarliga sjukdomen.
Obs! Vi vill uppmärksamma dig som lyssnar på att det här programmet handlar om ätstörningar och kan väcka negativa känslor.

SOFIA WESTERHOLM: Jag blev frisk från min ätstörning först när jag själv insåg att jag behöver hjälp
En av de vanligaste frågorna Sofia Westerholm får när folk hör om hennes bakgrund med ätstörningar, är varför just hon drabbades.
– ”Blev du kallad tjock? Gillade du inte mat? Var det någonting som någon i din omgivning gjorde fel?”. Det känns som att alla vill ha ett enkelt och rakt svar på frågan, inte minst min familj. Men det finns inga enkla svar, säger Sofia.
Däremot vet hon att vem som helst kan drabbas.
– Jag råkade bara vara jag. På samma sätt som din dotter råkar vara din dotter, din son råkar vara din son eller du råkar vara du. Ingen går säker, när det gäller den här sjukdomen.
Några ofarliga saker sammanföll och blev farliga
Sofia har inga vetenskapliga bevis för sin teori, men hon tror att en ätstörning är en kombination av många händelser och situationer som bara råkar sammanfalla.
– I mitt fall började det med att jag som 15-åring skippade skollunchen. Jag ville gå ner några kilo för att få ”den perfekta kroppen”. Trots att jag redan var normalviktig, säger Sofia.
Det kändes lättare att skippa skolans lunch än att avstå från choklad och chips och annat gott.
– Jag gick ner de önskade kilona och kände mig på nåt vis så lyckad. Jag har alltid varit lite av en prestationsprinsessa, så jag såg väl också viktnedgången som ett bevis på att jag nått mina mål. Att jag var duktig, säger Sofia.
Samtidigt blev hon också passionerat intresserad av löpning.
– Löprundorna blev mitt sätt att nolla huvudet och koppla av för en stund. Från en stressig vardag, just då skolan började kräva mer och mer. Speciellt eftersom jag endast nöjde mig med högsta betyg.
Sofia vinterpratar för att ge hopp
Tre saker som var för sig inte hade varit farliga, blev alltså början till något som med tiden blev en livshotande sjukdom.
– Lite lägre siffror på vågen i kombination med ett passionerat intresse för löpning. Under en stressig tid i livet, de tunga tonåren då allt handlar om att passa in. Då en duktig flicka vill prestera och hennes enda sätt att nolla huvudet blir att springa, springa och springa.
I dag vinterpratar Sofia Westerholm om ätstörningarna som höll på att kosta henne livet. Men framför allt om sin långa väg tillbaka, som började då hon äntligen insåg att hon var sjuk. Terapi och avgörande stöd av familj och vänner har hjälpt henne på vägen tillbaka till ett friskt liv.
Vegas vinterpratare sänds 26–30.12.2022 efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.
Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.
Musik
Tomas Ledin: Hela världen håller andan
Tove Ljungqvist: Vilse
Ethan Hodges: Slipping Through My Fingers
Avicii: Wake Me Up
Larz-Kristerz: Du raiter upp mig
Nicke B: Bensinstationen
Rachel Platten: Fight Song