Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Simhallen i Borgå har fått nya övervakningskameror – de gamla kamerorna fick kritik efter drunkningsolycka

Simmare i simhall.
Bildtext Det finns nu fem kameror som övervakar simmarna i Borgå simhall, jämfört med två från tidigare.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fler och bättre kameror har installerats i Borgå simhall för besökarnas säkerhet.

För två veckor sedan inledde tingsrätten behandlingen av drunkningsolyckan i Borgå simhall där en sjuårig pojke omkom. De två ledarna för eftermiddagsklubben som han deltog i står åtalade för dödsvållande.

I tingsrätten hördes två vittnen som båda jobbade som simövervakare i simhallen då olyckan skedde. Båda kritiserade simhallens övervakningsvideosystem.

Den ena beskrev videobildens kvalitet som något rakt från 1980-talet. Om man inte vet precis vad som händer i bild så är det svårt att urskilja detaljer, eller ens om ett barn dyker eller drunknar, sade vittnet.

Åklagaren fann inga brister i simhallens utrustning, i simhallspersonalens kunskaper eller agerande vid händelsen. Åklagaren bestämde sig därför att inte väcka åtal mot simhallens förmän eller simövervakare.

Mjukisdjur och ljus ytterom Borgå simhall till minnet av barnet som drunknade i där i november 2020
Bildtext Drunkningsolyckan skedde i november 2020. Många deltog i sorgen genom att lämna ett ljus utanför simhallen.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Övervakningskamerorna byttes ut till fler och bättre redan på fjolårets sida.

– Jag fick ett önskemål uppifrån om att vi skulle förbättra kamerasystemet, så det har vi gjort, säger Max Roos som är förman för idrottsanläggningar vid Borgå stad.

Det framkom inte då om önskemålet hade med drunkningsolyckan att göra, men han tror nog att det kan ha påverkat.

Tidigare fanns det två kameror i kortändorna, nu har dessutom tre nya monterats upp på långsidan.

Roos känner inte till hur många år de gamla kamerorna hade på nacken, men säger att tekniken i de nya är mycket bättre och bildkvaliteten är av högupplöst kvalité, HD.

Simövervakarna har också fått en till datorskärm i sitt bås så att videobilderna kan visas i större format. Då blir det lättare att urskilja vad som händer i videorna.

– Vi såg mest helhetsbilden förr, nu kan vi se mera detaljer, beskriver Max Roos.

Max Roos ler mot kameran i ett vintrigt landskap.
Bildtext Max Roos är förman för Borgå stads idrottsanläggningar.
Bild: Hanna Othman / Yle

Hans öron har inte nåtts av desto mera åsikter från simövervakarna om vad de tycker om det nya systemet.

– Jag minns inte på rak arm vad det hela kostade, men det är en kostnad på säkerhet och det är alltid en bra investering, säger Max Roos.

Staden lovade förbättringar efter olyckan

Efter drunkningsolyckan sade Borgås bildningsdirektör Sari Gustafsson att staden har jobbat på att förbättra säkerheten i simhallen.

För stunden är det vikarierande idrottssekreterare Mari Römpötti-Karlsson som har hand om det praktiska i simhallen. Hon säger att hon tyvärr har svårt att uttala sig om hurdana förbättringar som faktiskt har gjorts eftersom hon haft tjänsten sedan början av hösten.

– Men de nya kamerorna är ett bra hjälpmedel för simövervakningen. Förstås måste vi också övervaka utanför båset, men som hjälpmedel fungerar de, säger Römpötti-Karlsson.