Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets julgädda har överlämnats till presidentparet – väger 1,5 kilo och fiskades på Aspö: ”I år har vi beaktat matsvinnet”

Uppdaterad 14.12.2022 18:29.
President Niinistö om julgäddan: Smaken är viktigast - Spela upp på Arenan

Korpoborna fick återigen uppvakta republikens president med en gädda till jul. Gäddan överlämnades då presidenten tog emot julgåvor på Talludden.

Bosse Mellberg från Korpo kulturgille berättar att årets julgädda är fiskad av Tore Johansson på Aspö och väger 1,5 kilo.

– I år har vi beaktat matsvinnet. Familjen är ju liten med två vuxna och ett barn, så vi har sett till att den ska gå att äta upp under en sittning utan att lämna rester.

Mellberg berättar att det har varit en del problem i år med gäddfisket.

– Vi behövde egentligen inte fundera så mycket kring temat för vi fick ingen större gädda. Vi hittade på det här med matsvinnet efter att vi såg gäddan, skrattar Mellberg.

”Vi hade ingen keramisk gädda i reserv”

Ifjol överräcktes en keramikgädda, gjord av Nagukonstnären Anna Nyrén till presidentparet, eftersom man inte hade lyckats få tag på en levande gädda i Korpo.

– Vi hade ingen keramisk gädda i reserv för det här året, och det skulle ha varit lite tråkigt att lämna över en leksaksgädda i tyg eller liknande, även om presidentparets son kanske skulle ha gillat den, säger Mellberg.

Bosse Mellberg
Bildtext Bosse Mellberg från Korpo kulturgille berättar att det har varit en del problem i år med gäddfisket.
Bild: Arash Matin / Yle

Mellberg är nöjd och stolt över att Korpoborna fortfarande får överlämna en julgädda till presidentparet, en tradition som har långa anor. Redan på 1700-talet sägs Korpoborna ha fört julgäddor till den svenska konungen.

Delegationen som överlämnade årets julgädda åt presidentparet bestod av ordföranden för Korpo pensionärsförening Christer Johansson, krögaren William Hellgren och livsmedelskemisten Laura Garcia.

Diskussion om artikeln