Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällsynt slö träningsiver sades ligga bakom skrällpetningen av amerikanska supertalangen – Giovanni Reyna svarar efter ryktena: ”Lät känslorna ta över”

Giovanni Reyna tittar mot marken.
Bildtext Giovanni Reyna var långt ifrån tongivande i USA:s VM.
Bild: IMAGO/Ulmer/Teamfoto/ All Over Press

Stjärnskottet Giovanni Reyna fick höra att hans VM-roll skulle vara begränsad – och det syntes på träningsplanen. Det vet hela fotbollsvärlden efter att hans förbundskapten haft en oväntat avslöjande taltur.

USA hörde till de mest spännande lagen inför VM i Qatar. Laget presenterade en ny generation av talanger som förväntas vara på topp i hemmamästerskapet om fyra år.

Ett av talangvågens främsta namn är Giovanni Reyna. I Qatar blev det ändå överraskande sparsamt med speltid för den offensiva mittfältaren.

Nu har bakgrunden börjat komma fram. Detta efter ett föredrag som förbundskapten Gregg Berhalter hållit efter mästerskapet. Tränaren antydde att det fanns en spelare i truppen som inte matchade förväntningarna vare sig på eller utanför planen.

– Vi i staben satt i timmar och övervägde vad vi skulle göra med en spelare. Vi var redo att boka en flygbiljett hem, så extremt var det, sa Berhalter.

Bedrövad efter tränarens besked

Det tog inte lång tid för amerikanska medier att luska ut vem det handlade om.

Bland annat så skrev The Athletic att det var Reynas svaga träningar som kostade honom speltiden. ESPN uppgav att hans bristande iver på träningarna nästan resulterade i ett tidigt hemflyg.

På träningsplanen ska 20-åringen ha uppträtt så slött att en del lagkamrater trott att han varit skadad. Berhalter har ursäktat sig efter spekulationerna med att hans anförande inte var menat att bandas in, och att det inte hade någon skillnad vem spelaren är.

Reyna kom senare med en ursäkt på Instagram. Spelaren menar att han var bedrövad inför VM då han fått höra att hans roll inte blir stor.

– Jag är en väldigt känslosam person, och erkänner till fullo att jag lät känslorna ta över, påverka min träning och mitt beteende under några dagar efter att jag fick höra om min begränsade roll, skriver Reyna som sedan bad om ursäkt av laget.

– Jag är besviken över att det finns en fortsatt bevakning av den här frågan (liksom några väldigt fiktiva händelser av det här) och extremt förvånad över att någon i det amerikanska landslagets stab bidrar till det.

– Förbundskapten Berhalter har alltid sagt att frågor som kommer upp inom laget kommer stanna inom laget, så att vi kan fokusera på laget och våra framsteg.

Reyna fick till slut nöja sig med inhopp i två matcher. USA blev utslaget i åttondelen mot Holland, där Reyna byttes in efter paus.

Diskussion om artikeln